Hlavní obsah

ČSSD hrozí šéfovi daňové správy kriminálem kvůli korunovým dluhopisům

Novinky, jas, bja, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokracie by ráda připomněla generálnímu řediteli Finanční správy Martinu Janečkovi, že je odvolatelný, případně mu může hrozit trestní stíhání, pokud daňová správa nebude řešit korunové dluhopisy. Uvedli to na páteční tiskové konferenci lídři ČSSD. Dluhopisy prý mohly být zneužity ke krácení daní a údajně hrozí promlčení tohoto činu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Článek

„V mediálním prostoru zaznívá informace, že by mohl být tento případný daňový delikt promlčen. Z našeho pohledu tady existuje nebezpečí z prodlení,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Následně odkázal na mediální vyjádření šéfa Finanční správy Martina Janečka, který se podle něj svými výstupy směrem k vládě a parlamentu stává nedůvěryhodným. Chovanec chce vědět, zda byla zahájena správní řízení, případně podána trestní oznámení.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

„Nebo bylo bez jakékoli pochybnosti vyvráceno podezření, že docházelo k obcházení daňové pochybnosti,“ uvedl Chovanec. Ministr očekává od Finanční správy odpovědi, zda jsou medializované postupy firem, které emitovaly korunové dluhopisy, zákonné.

„Chtěl bych ho upozornit (Janečka), že je státní úředník a i on se může dopouštět některého z trestných činů, jako je porušení povinností při správě cizího majetku, případně trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ zakončil své výtky Chovanec.

Hrozí promlčení

Podobně reagoval i šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bude chtít, aby mu Babiš na pondělním jednání vlády přinesl doklady, že daňová správa konala. Připomněl, že by tyto činy mohly být v létě promlčeny, a proto nyní ČSSD tolik na celou věc upozorňuje. Sobotka přitom již v úterý vyzval Babiše, aby mu na středečním jednání vlády vysvětlil, jak se finanční správa postavila k vydávání firemních korunových dluhopisů v roce 2012.

Ministr financí Andrej Babiš považuje slova Chovance i požadavek premiéra za „pokračující organizovanou bezpáteřní pokryteckou kampaň” proti jeho osobě a hnutí ANO. 

„Pan premiér v březnu 2012 mohl hlasovat za zdaňování dluhopisů, které teď kritizuje. Proč nehlasoval, proč nenavrhl, aby se dluhopisy vydané před 2013 zdaňovaly. Pan premiér ode mě dostal tři dopisy, kde jsem mu vše vysvětloval. Je to jen kampaň, aby zakryl mafiánské praktiky šéfa GIBS Murína a pana Tuhého,” řekl Babiš. 

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Korunové dluhopisy se používaly od roku 2012. Měly být možností pro firmy, které měly finanční problémy. S jejich pomocí pak mohly získat od cizího investora prostředky. Jejich výhodou bylo právě nulové zdanění, takže případný majitel by měl vyplácený zisk bez daně.

Tyto dluhopisy ale nakoupil od Agrofertu jeho majitel Babiš a pořídil je od své firmy i majitel Student Agency Radim Jančura. Oba pak čelili kritice, že takto mohli krátit daně. Babiš kvůli tomu dokonce čelí trestnímu oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám