Hlavní obsah

Meningokok vzal dvouleté Pavlínce šanci na normální život

Právo, Kateřina Severová

Meningokoková infekce se zpočátku projevuje jako běžná viróza, ale během několika hodin může způsobit smrt nebo doživotní postižení. Ačkoli proti této zákeřné nemoci existuje účinné očkování, Češi se zatím do ordinací pro vakcíny příliš nehrnou. Následky onemocnění jsou přitom většinou fatální.

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti meningokoku (ilustrační foto)

Článek

„Bylo to před dvěma lety v květnu, kdy má sedmiměsíční dcerka Pavlínka dostala horečku a objevila se jí modrá rýha na čele. Šli jsme proto dopoledne na pohotovost, ale lékaři nic nezjistili. Pavlínka byla usměvavá. O několik hodin později jsme už ale museli volat záchranku, protože byla apatická a stále zvracela,“ popsala průběh meningokokové infekce 23letá Veronika Kirvejová z Karviné.

Holčička byla téměř měsíc v umělém spánku, v ostravské fakultní nemocnici strávila více než tři měsíce. „Lékaři říkali, že možná nepřežije. Selhávaly jí ledviny,“ dodala. Přestože dnes již dvouletá Pavlínka svůj boj vyhrála, s následky agresivního meningokoka se bude muset vypořádávat do konce života.

„Museli jí amputovat pravou nožičku nad kolenem. Na mozku má hematom a nemoc zasáhla i oční centrum. Pavlínka vidí zhruba na třicet centimetrů. Trpí také epilepsií, mentálně odpovídá zhruba půlročnímu miminku,“ řekla její maminka.

Loni zemřelo šest pacientů

Loni onemocnělo invazivním meningokokovým onemocněním 43 lidí, šest z nich zemřelo. Letos už lékaři zaznamenali čtrnáct pacientů a tři úmrtí. „Za poměrně krátké období jsou data dost vysoká,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Pavla Křížová.

Meningokok přitom může zaútočit z plného zdraví. Nákaza se šíří kapénkovou infekcí. Snadno se dá zaměnit s obyčejnou virózou. Alarmující je však to, když se k běžným příznakům ještě přidá prudce stoupající teplota, ztuhlost šíje nebo červené skvrny po celém těle.

„Úspěch léčby závisí na včasném rozpoznání nemoci. Někdy to je ale obtížné i pro lékaře. V počátcích nemoci někdy nepomůžou ani laboratorní testy. Přitom pokud se odhalí včas, zaberou antibiotika. Nejlepší je tak prevence v podobě očkování,“ řekla primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová s tím, že mezi nejohroženější skupiny patří hlavně kojenci, malé děti a mladí lidé.

Ačkoli v České republice jsou dostupné vakcíny proti všem séroskupinám meningokoku, tedy A, C, W, Y a od roku 2014 i proti nejrozšířenějšímu typu, séroskupině B, Češi nemají o vakcíny zájem. Důvodem může být i vysoká cena, která dosahuje zhruba devíti tisíc korun. Některé pojišťovny však na očkování přispívají.

„Jednáme se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a do budoucna bychom očkování rádi zařadili do očkovacího kalendáře,“ doplnil předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám