Hlavní obsah

Kauzu Vojenského zpravodajství bude řešit nová soudkyně, rozhodl Ústavní soud

– Brno • Aktualizováno
Právo, vtk

Kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství bude u Obvodního soudu pro Prahu 1 řešit soudkyně Pavla Hájková. Změnu ve čtvrtek potvrdili ústavní soudci, když zamítli stížnost tří obžalovaných v případu proti odebrání kauzy soudkyni Heleně Králové.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jednání Ústavního soudu. Vpravo soudkyně Kateřina Šimáčková

Článek

„Změnou soudkyně soudu prvního stupně nedošlo k porušení práva obžalovaných na zákonného soudce,“ řekla v odůvodnění rozhodnutí ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Zdůraznila, že Ústavní soud musel v této věci rozhodnout velmi rychle, protože obvodní soud se začne kauzou vojenského zpravodajství zabývat již v pondělí.

Případ vedl k pádu vlády

Soudkyně Králová v případu opakovaně rozhodla o zproštění obžaloby. Podle odvolacího Městského soudu v Praze nelogicky hodnotila důkazy a nekriticky akceptovala obhajobu, proto jí vedení městského soudu případ odebralo.

Ústavní stížnosti ve věci podali bývalí zpravodajci Ondrej Páleník s Milanem Kovandou a bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová), která dala podle obžaloby v roce 2012 sledovat z osobních důvodů tehdejší manželku bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Trojice si stěžovala na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který případ odebral soudkyni Králové.

Kauza zneužívání vojenského zpravodajství vedla v roce 2013 k pádu vlády premiéra Nečase. Někdejší šéfka premiérova kabinetu a jeho pozdější manželka Jana Nečasová nechala podle obžaloby v roce 2012 sledovat z osobních důvodů premiérovu tehdejší ženu Radku. Králová nejprve uložila Nečasové trestním příkazem podmíněný trest.

Po zrušení tohoto rozhodnutí všechny obžalované osvobodila s tím, že se trestný čin nestal. Žalobci se úspěšně odvolali, soudkyně proto rozhodovala znovu a loni v červnu čtveřici opět zprostila viny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám