Hlavní obsah

Valenta: Smlouvy by měly zveřejňovat i neziskovky. Kážou vodu a pijí víno

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) kritizuje registr smluv, který podle nějž škodí celé české ekonomice. Majitel společnosti Synot proto věří, že Senát místo seznamu výjimek např. pro státní firmy navrhne zrušení celého registru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta

Článek

Senát bude ve středu hlasovat o novele zákona o registru smluv. Jste pro to, aby byly zproštěny povinnosti zveřejňovat smlouvy i jiné státní podniky než jen Budvar?

Určitě, protože to řadu státních firem znevýhodňuje proti privátním firmám. Sám podnikám v privátním sektoru, a tak mi je jasné, že pokud se někdo obnaží, tak tyto informace privátní firmy nasají a využijí. Nedivil bych se tomu, že už vzniká aplikace, která bude tyto registry a data vysávat a nabízet privátním společnostem, aby si mohly porovnávat nabídky. To navrhl někdo, kdo vůbec nerozumí podnikání.

Podle tvůrců zákona ale novela s výjimkami celou kontrolu nakládání s veřejnými penězi okleští.

Možná na začátku byla dobrá myšlenka, ale pořádně se to neprodiskutovalo a nikdo nedomyslel, jaké fatální důsledky to bude mít pro Budvar nebo Explosii a také pro celou českou ekonomiku.

Vy jste navrhoval, aby povinnost zveřejňovat smlouvy dopadla i na neziskové organizace. Budete to znovu navrhovat a proč?

Bohužel k tomu není v Senátu vůle. Ale bylo by to dobré, protože různé organizace jako Rekonstrukce státu říkají, že je dobré být transparentní a zveřejňovat smlouvy. Samy to ale nečiní. To je podivné, a proto by neziskové organizace, které získají od státu větší dotaci než milión korun, měly mít povinnost smlouvy zveřejňovat.

Neziskovky jednoznačně pijí víno a kážou vodu. A prosazují své zájmy velmi tvrdě. Zvláště divné je to u firem, které jsou napojeny na amerického miliardáře Sorose, který si chce Evropu přizpůsobit ke svému prospěchu.

Proč se vám nepodařilo kolegy v Senátu přesvědčit, aby se registr týkal i neziskovek?

Protože většina mi říkala, že než další pozměňováky, tak bude lepší celý zákon zrušit. A podle mých informací návrh na zrušení celého zákona během jednání padne. A s tím souhlasím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám