Hlavní obsah

Chovanec lobboval za svůj ústavní zákon. Do Sněmovny přinesl makety zbraní

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makety zbraní přinesl ve středu do Sněmovny ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Přišel s nimi lobbovat za svůj návrh ústavního zákona, který by měl zakotvit práva majitelů legálně držených zbraní. Novela je reakcí na evropskou směrnici, která omezuje držení poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než 20 nábojů a zakazuje i dlouhé palné zbraně. Proti ní chce Chovanec v červnu podat žalobu.

Ministr Chovanec ve Sněmovně argumentoval proti evropské směrnici o zbraníchVideo: Novinky

 
Článek

Chovanec chce v červnu žalobu přinést do vlády. Zároveň by v té době měla být zapsána do věstníku EU a měl by se jí zabývat Soudní dvůr EU.

Společně s dalšími poslanci se ale ministr spoléhá i na svůj ústavní zákon, kterým by se měnil zákon o bezpečnosti republiky. Norma by měla Čechům zaručit právo držet zbraň.

„Dnes budeme předkládat návrh ústavního zákona, který by měl zabezpečit občanům České republiky jako ústavní právo a ústavní princip držet zbraň,” uvedl Chovanec na tiskové konferenci před projednáváním zákona.

Občané Česka by podle něj měli mít ústavní právo držet zbraň a mohli by ji za daných podmínek využít i při zajištění bezpečnosti ve své zemi, podotkl Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference ministra vnitra Milana Chovance k zákonu o střelných zbraních.

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) k tomu poznamenal, že ačkoli směrnice omezující zbraně má sloužit jako ochrana před teroristickými útoky, tak podle něj žádný teroristický útok nebyl spáchán legálně drženou zbraní. V Česku proto podle něj jdeme jinou cestou, kdy bezpečnost mají zajistit i sami občané.

Na maketách pak následně odborníci z ministerstva vnitra demonstrovali, jak lehké je dát do poloautomatické zbraně větší zásobník – čímž by se z ní podle směrnice stlala zbraň zakázaná. Chtěli tím poukázat na to, že je nelogické rozlišovat zbraně na legální či nelegální podle toho, zda se do nich strčí delší či kratší zásobník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám