Hlavní obsah

Lidovci a STAN definitivně potvrdí spolupráci do voleb

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidovci a hnutí STAN ve středu podepíšou smlouvu o koaliční spolupráci do podzimních sněmovních voleb. Novinkám to v úterý řekl šéf Starostů Petr Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

„Zítra podepíšeme koaliční smlouvu s KDU-ČSL. Není důvod čekat,“ sdělil Gazdík s tím, že uskupení podpoří i některé regionální strany.

Aby se chystaná koalice dostala do Sněmovny, bude muset ve volbách získat minimálně deset procent. Podle posledních průzkumů se voličské preference pohybují právě na této hranici. Někteří politologové proto tvrdí, že lidovci riskují. [celá zpráva]

Kdyby šli každý zvlášť, stačilo by jim pět procent. KDU-ČSL spolu se Starosty už dříve řekli, že jejich cílem je vytvořit jakousi třetí politickou sílu.

Do parlamentních voleb půjdou v koalici. Místa na kandidátkách i náklady na kampaň si rozdělí v poměru 6:8. V šesti krajích bude lídr za Starosty a nezávislé a v osmi krajích bude lídr za KDU-ČSL. Druhé místo pak bude mít vždy strana, která neobsadila jedničku na kandidátce.

Další podrobnosti, například logo a název, chce nová volební koalice oznámit ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám