Hlavní obsah

Lidovci riskují, hodnotí politolog volební dvoukoalici se STAN

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Volební dvoukoalice KDU-ČSL a hnutí STAN, která se rýsuje, je určitým riskem. Myslí si to politolog z královéhradecké univerzity Jan Outlý. Novinkám řekl, že ztratit mohou spíše lidovci, zatímco Starostové mohou jedině vydělat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Aby se dvoukoalice KDU-ČSL a Starostů dostala do Sněmovny, bude muset v podzimních volbách získat minimálně deset procent. Podle Outlého to je reálné, ne však automatické. „Ale určitý risk to je. Musí zmobilizovat voliče, kteří by jinak zůstali doma,“ míní politolog.

Součet preferencí KDU-ČSL a STAN se podle posledních průzkumů pohybuje právě kolem deseti procent.

Rovněž politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha si myslí, že uskupení jdou do hodně velkého rizika. „Přece jenom nejde jen tak mechanicky vzít preference, které mají ty dva subjekty v současné době, sečíst je a říct, tady je náš potenciál, kolik procent můžeme získat. Je samozřejmě otázkou, kolik lidí tohle spojenectví nakonec odradí,“ řekl ČTK Just.

Starostové by se zřejmě do Sněmovny sami nedostali
Jan Outlý, politolog

Podle Outlého riskují více lidovci. „STAN na tom může jedině vydělat. Lidovci mohou ztratit,“ hodnotí politolog. KDU-ČSL má totiž podle aktuálních průzkumů reálnou šanci, že se do Sněmovny dostane. Například podle posledního volebního modelu společnosti Median by lidovci získali 6,5% hlasů. Zatímco STAN zůstává mimo.  [celá zpráva]

Pro KDU vidí Outlý smysl spolupráce v tom, že by mohli mít ve Sněmovně silnější klub. „Starostové by se zřejmě do Sněmovny sami nedostali, takže potom by pozice KDU byla silnější,“ vysvětluje Outlý.

Poukázal zároveň na to, že KDU-ČSL a STAN spolu spolupracují v Senátu a není v tom žádný problém. „Pokud by něco podobného nastalo ve Sněmovně, tak z toho KDU může také vytěžit,“ říká Outlý.

Záleží na ANO

Outlý si ale myslí, že nakonec může dojít i k synergickému efektu. Výsledek ve volbách podle něj může být vyšší, než je součet předvolebních preferencí. Bude však hodně záležet na tom, jak dopadne hnutí ANO a jaké kandidátky se nakonec dvoukoalici podaří sestavit.

Starostové původně navrhovali, aby spolu s lidovci vytvořili novou volební stranu. V tom případě by jim pro překročení prahu do dolní komory stačilo získat pouze pět procent.

Lidovci si ale o víkendu na celostátní konferenci v Brně odsouhlasili, že budou preferovat dvojkoalici. Důvodem je, že KDU-ČSL nechce ztratit svoji značku. Výkonný výbor STAN na nabídku lidovců ve čtvrtek kývl. Podle šéfa hnutí Petra Gazdíka bylo pro dvoukoalici 81 procent členů výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Robejšek na páteční konferenci v Praze

O hlasy voličů se bude ucházet také nové uskupení - Realisté politologa Petra Robejška. Podle Outlého to však zatím nevypadá, že by měli šanci dostat se do Sněmovny.

„Prezentují se tak, jak už se několik subjektů prezentovalo - Svobodní Petra Macha nebo Jana Bobošíková. Zatím tu voličskou přízeň nenalákali. Myslím, že většina voličů pana Robejška nezná a teď už je docela pozdě budovat novou stranu,“ tvrdí Outlý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám