Hlavní obsah

Registr smluv ohrožuje bezpečnost státu, tvrdí vojenské obranné firmy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní vojenské podniky bijí na poplach. Zveřejňování obchodních smluv ze zákona o registru smluv podle nich neohrožuje jenom jejich byznys, ale také bezpečnost státu. Ve smlouvách musí tyto firmy zveřejňovat i citlivé informace, které by mohli zneužít nepřátelé státu a teroristé.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Obchodní ředitel státní akciové společnosti Explosia Pavel Bulant Právu řekl, že zveřejňování smluv výrazně prodraží zabezpečení výroby trhavin i jejich transport.

„Ve smlouvách se objevuje i místo a čas dodávky. A pokud nechceme bezpečnostní opatření pro transport všech průmyslových trhavin vylepšovat do budoucna kolonou obrněných transportérů, tak bychom rádi zůstali mimo veřejný zájem,“ řekl Právu Bulant.

Dodal, že zveřejňování smluv jim již odrazuje zákazníky, kteří nechtějí být zveřejňováni. „Také nás to znevýhodní proti ostatním výrobcům, protože si v registru přečtou, za jakou cenu trhaviny dodáváme,“ dodal Bulant.

Explosia je akciová společnost ze sta procent vlastněná ministerstvem obchodu a průmyslu. Vyrábí trhaviny a výbušniny, mimo jiné plastickou trhavinu Semtex.

Registr smluv platí od poloviny minulého roku a nařizuje všem firmám většinově vlastněným státem, krajem či obcí zveřejňovat veškeré obchodní smlouvy.

Zatím to část podniků nedělá, protože sankce začnou platit od letošního července. V únoru ale Sněmovnou prošla novela, která uděluje výjimku Budvaru a dalším státním podnikům, které mají průmyslové a obchodní zaměření. [celá zpráva] Po poslancích o výjimkách bude rozhodovat Senát.

Registr snížil tržby o pětinu

Šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek Právu řekl, že registr smluv je „zničující“ i pro další tři státní podniky řízené ministerstvem obrany – VOP CZ, LOM PRAHA a také Vojenský technický ústav (VTÚ).

Upozorňuje také na bezpečnostní rizika. „Když podnik bude muset zveřejnit smlouvu např. na střežení skladu munice, tak dá návod potenciálním teroristům o tom, kde sklad je, jak a kým je střežen,“ uvedl Hynek.

Podle něj od té doby, co musí státní podniky zveřejňovat smlouvy, se tržby státních zbrojních firem snížily o 20 procent. „Přičítám to tomu, že řada zahraničních firem nechce dělat s našimi firmami obchody právě kvůli zveřejňování smluv,“ uvedl.

S tím souhlasí i náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, který má vojenské státní podniky na starosti. „Podniky na to mohou dojet a klienty ztratit, protože

klienti si často řeknou, že raději obchod oželí, než aby odkrývali karty své obchodní strategie,“ řekl Právu Kuchta.

Hodnota vojenských podniků bude klesat

Podle informací Práva má podnik LOM PRAHA, který se specializuje na opravy ruských vrtulníků, potíže s dokončením zakázky na opravu helikoptér alžírské armády kvůli možnému zveřejnění smlouvy.

VTÚ, který pro firmu ERA vyrábí nosné sloupy pro speciální radary Věra, zase podle informací Práva hrozí, že o tuto zakázku přijde. Podle Mariky Přinosilové, tiskové mluvčí Omnipolu, který firmu ERA vlastní, všichni zákazníci požadují slib mlčenlivosti.

„A tuto povinnost přenášíme i na naše dodavatele. Pokud budou muset smlouvy zveřejňovat, tak to pro nás bude problém,“ řekla Právu.

Pokud nakonec vojenské podniky výjimku nedostanou, udělá podle Hynka stát lépe, když je prodá. „Jestli na tom stát bude trvat, tak mu doporučuji, ať je raději prodá, dokud mají nějakou hodnotu. Protože jejich hodnota kvůli zveřejňování smluv bude klesat,“ dodal Hynek. Čtyři vojenské státní podniky mají podle něj cenu okolo pěti miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám