Hlavní obsah

Sokoly i čápy v Českém Švýcarsku ruší paraglidisté i drony

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik dronů a přeletů motorových paraglidistů zaznamenali v poslední době pracovníci Správy Národního parku České Švýcarsko v okolí hnízdišť zvláště chráněných druhů ptáků. Takovou aktivitu nad národním parkem přitom zakazuje celoročně zákon. Přelety zvláště v jarním období hnízdící ptáky extrémně ruší a mláďata mohou uhynout.

Foto: Správa NP České Švýcarsko – Václav Sojka

Motorový padák zachycený koncem března při nízkém přeletu v oblasti Pravčické brány nedaleko hnízda sokolů stěhovavých

Článek

V Českém Švýcarsku nyní hnízdí ze zvláště chráněných ptáků sokoli stěhovaví, čápi černí, výři i další ptačí druhy. Kvůli ochraně jejich hnízdění je dokonce do některých míst parku zakázán vstup. Rušení má již nemilé důsledky. Na Jetřichovicku zůstalo totiž kvůli přeletům dronu obvyklé hnízdo sokolů stěhovavých neobsazené.

„Nízké přelety pilotovanými prostředky nad národním parkem považujeme za naprostou bezohlednost, a to jak vůči hnízdícím ptákům, kteří jsou na rušení shora zvláště citliví, ale i vůči návštěvníkům parku, kteří jsou obtěžováni hlukem motoru,“ řekl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Sami ptáci v některých případech považují drony za vetřelce. „Navíc se s nimi občas snaží i bojovat a vytlačit je z teritoria, kolize pak vede k poranění ptáků i ke zřícení dronu,“ uvedl Benda.

V případě dronů lze dosud vycházet z částečné nevědomosti jejich provozovatelů
mluvčí správy parku Tomáš Salov

Létání na padácích a závěsných kluzácích i vyhlídkové lety nad národním parkem zakazuje celoročně přímo zákon o ochraně přírody a krajiny. Vzhledem k nezbytné průpravě pilotů při výcviku si toho musí být podle správy parku vědomi a ta tak vychází v takových případech z předpokladu úmyslného porušování zákona.

„V případě dronů lze dosud vycházet z částečné nevědomosti jejich provozovatelů, přičemž však předpisy pro jejich provozování rovněž vyžadují předchozí souhlas udělený ochranou přírody,“ uvedl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

„Jsem přesvědčen, že si nikdo z pilotů ani majitelů dronů ve skutečnosti nepřeje, aby mláďata na hnízdech zbytečně hynula. Jde především o schopnost dohlédnout v plné míře důsledky porušování předpisů regulujících létání nad chráněným územím,“ dodal Benda.

S novelou zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou v tomto týdnu přijali poslanci, se pravidla pro létání nad národními parky modernizují a zákaz létání se rozšiřuje právě také na bezpilotní letouny.

Reklama

Výběr článků

Načítám