Hlavní obsah

Desetidukát z roku 1937 se stal nejdražší českou mincí, vydražil se za 14,7 miliónu

Praha
Aktualizováno

Nejdražší českou mincí je od pátku zlatý svatováclavský desetidukát z roku 1937, který se v Praze vydražil za 550 tisíc eur, tedy v přepočtu za zhruba 14,7 miliónu korun. Cena ještě naroste o dvacetiprocentní aukční přirážku.

Numismatická aukceVideo: Novinky

 
Článek

„Svatováclavský desetidukát je vzácná mince, jelikož bylo vyraženo pouze 34 kusů a všechny se zřejmě nedochovaly. Jedná se o jediný kus, který se kdy veřejně dražil. Pochází ze sbírky, která se dražila v roce 2006 ve Švýcarsku a majitel za ni tenkrát dal 900 tisíc korun," řekl Jan Jelínek z pořádajícího aukčního domu Macho & Chlapovič.

Pravost svatováclavského desetidukátu byla ověřena porovnáním se dvěma exempláři v archivu České národní banky a také porovnáním s původním razidlem v depozitu kremnické mincovny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Svatováclavských desetidukátů z roku 1937 bylo vyraženo jen 34 kusů.

Vydražený desetidukát svou cenou překonal zatím nejdražší desetidukát Albrechta z Valdštejna z roku 1630, který se loni prodal za 465 000 eur (12,5 miliónu korun).

Dražba mincí za 100 000 miliónů korun

Dražba se konala v rámci aukce části sbírky československých mincí, jejíž celková hodnota je odhadována na 100 miliónů korun.

Na aukci je také vystavena raritní mince, která oficiálně neexistuje. Jde o federativní československou desetikorunu z roku 1993 s portrétem prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína. Desetikoruna vznikla na základě vládní vyhlášky z roku 1992, která dává možnost razit desetikoruny od roku 1993 s použitím tří motivů.

Známy jsou pouze desetikoruny s Tomášem Garriguem Masarykem a Milanem Rastislavem Štefánikem, které se dostaly do oběhu před rozpadem Československa koncem roku 1992. Motiv s Rašínem byl ražen jen v omezeném množství a v oběhu byl zachycen zatím jen jeden jediný kus. Majitel se ji zatím rozhodl neprodávat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vzácný svatováclavský desetidukát z roku 1937

Aukční katalog obsahuje 333 položek mincí, medailí a jejich kolekcí. Jednotlivé mince ze sbírky jsou v aukci draženy samostatně.

Zájem o historické zlaté a stříbrné mince a historické pamětní medaile podle pořadatelů akce v posledních letech roste. „Pro kupující znamenají mince výhodnou investici. Vedle ceny zlata, stříbra nebo platiny přinášejí také přidanou sběratelskou a uměleckou hodnotu,” podotkl Elizej Macho, spolumajitel aukčního domu Macho & Chlapovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám