Hlavní obsah

Vláda podpořila pokles sociálních odvodů rodičů více dětí

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodičům s dvěma dětmi by mohly klesnout sociální odvody. Rodiny se čtyřmi a více potomky by dokonce nemusely platit nic. Počítá s tím návrh novely o pojistném na sociálním zabezpeční, který Sobotkův kabinet ve středu odsouhlasil. Novinky o tom informovala předkladatelka návrhu — ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Zatímco nyní odvádí zaměstnanci na sociálním pojištění 6,5 procenta příjmu, rodičům dvou dětí by odvody klesly na pět procent. Pro rodiny se třemi dětmi by sazba činila 2,5 procenta a vícečetné rodiny by neplatily nic.

Sníženou sazbu na sociálním pojištění by platila vždy jedna osoba v domácnosti, která vychovává dvě nebo více dětí. Týká se tedy zhruba 730 tisíc osob.

„Navrhované řešení povede proti současnému stavu ke snížení příjmů z pojistného na důchodové pojištění v rozsahu cca 3,8 miliardy korun,“ píše se v důvodové zprávě.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si slibuje, že nižší odvody by mohly v Česku zvýšit porodnost. „Chtěli jsme zohlednit rodiny, kde rodiče pracují a mají děti,” uvedla Marksová s tím, že se to týká pouze rodičů, jejichž děti jsou nezaopatřené a slevu bude moci uplatnit pouze jeden rodič.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který změnu podpořil, tvrdí, že stát o peníze nepřijde, protože zůstanou „v kapsách pracujícím rodičům” a budou je pak moci použít na výchovu dětí.

Žádné nové zákony

Proti byl ale ministr financí Andrej Babiš (ANO), který tvrdí, že nižší odvody nemotivují lidi k zakládání rodin. „Ministr financí argumentoval Tureckem a tím, jaké tam jsou odvody a jaká je tam porodnost. Myslím, že nemůžeme srovnávat muslimskou zemi, kde velká část žen vůbec nechodí do práce,” řekl Bělobrádek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již před časem řekl, že nebude rád, pokud ministři budou na dubnová jednání vlády přinášet nové návrhy zákonů, protože je podle něj není možné stihnout schválit.

„Snažím se, abychom už neprojednávali další návrhy a jestliže si to ministři nezorganizovali tak, aby se to stihlo projednat, tak není důvod dál zahlcovat Sněmovnu,“ zdůvodnil svoji výtku Sobotka. Podle něj už nyní Sněmovna trpí přebytkem zákonů, takže do voleb nestihne vše projednat.

To ale nebyl případ návrhu snížení odvodů na sociálním pojištění pro rodiny s více dětmi z ministerstva práce a sociálních věcí. „Nepřinesla návrh na vládu dnes, ona ho přinesla již před časem a projednávání návrhu se přerušilo,“ uvedl Sobotka před jednáním vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám