Hlavní obsah

ČR posílá Británii nótu kvůli kauze zabitého Čecha

Praha
Aktualizováno

České ministerstvo zahraničních věcí se chystá odeslat do Velké Británie diplomatickou nótu. Týká se osvobozujícího rozsudku trestního soudu v Londýně v případu loňské násilné smrti českého občana Zdeňka M. ČR požádá britskou stranu o poskytnutí všech relevantních dokumentů ke kauze. Úřad o tom ve středu informoval v tiskové zprávě.

Foto: ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) a britský ministr zahraničí Boris Johnson spolu hovořili v Bruselu před začátkem mezinárodní konference o budoucnosti Sýrie.

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR v této diplomatické nótě – na základě Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích – požádá britskou stranu o poskytnutí všech relevantních dokumentů k případu, včetně kopie obžaloby a rozsudku. České ministerstvo zahraničí bude současně žádat ujištění, že národnost oběti neovlivnila rozsudek,“ oznámil úřad.

Jak už o den dříve po schůzce s britskou velvyslankyní v Praze Jan Thompsonovou prohlásil ministr Lubomír Zaorálek, ČR rovněž Londýn požádá „o informace o případných mimořádných opravných prostředcích podle britského práva“. [celá zpráva]

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek apeluje na Brity, aby přezkoumali osvobozující verdikt nad mužem, který ubil Čecha Video: Novinky

Zaorálek mluvil s Johnsonem

Zaorálek také ve středu sdělil pochyby ohledně pondělního rozsudku soudu v Londýně přímo svému resortnímu protějšku Borisi Johnsonovi. Mluvili spolu na dárcovské konferenci o Sýrii v Bruselu. „Šéf české diplomacie Borisi Johnsonovi shrnul důvody svých pochybností o spravedlivém výsledku soudního jednání,“ uvedla tisková zpráva.

Foto: Profimedia.cz

Pieta na místě události

Zdeňka M. ubil loni v září 29letý muž řetězem od zámku ke kolu. Čech se vracel v noci domů, když se v nočním bistru dostal nejprve do slovní potyčky s trojicí mužů. Spor pokračoval na ulici, kde vyvrcholil napadením ze strany Sculleyho. Jak zaznělo u soudu, Sculley udeřil Zdeňka M. řetězem nejméně třikrát a zasáhl hlavu. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.
Sculley byl obviněn z vraždy, ale londýnský soud v pondělí překvapivě rozhodl o jeho nevině, když přistoupil na jeho argumentaci o sebeobraně. Zprostil ho jak obvinění z vraždy, tak ze zabití.
ČR vyzvala britskou prokuraturu, aby se proti verdiktu odvolala. Johnson v rozhovoru se Zaorálkem podle ČTK upozornil, že pro britskou vládu je obtížné ovlivnit chod justice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám