Hlavní obsah

Sobotka chce na poslední chvíli odvrátit stávku, slibuje autobusákům 420 miliónů

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stávku řidičů autobusů, která je plánovaná na čtvrtek, chce odvrátit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na středečním večerním zasedání vlády navrhne dát autobusákům 420 miliónů korun z vládní rozpočtové rezervy.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na jednání vlády

Článek

„Jsem přesvědčen, že řidiči autobusů ve veřejné linkové dopravě si lepší výplatu zaslouží, jejich platy v minulosti dlouhé roky stagnovaly. Dobrá dopravní obslužnost v krajích a dobré pracovní podmínky zaměstnanců v autobusové dopravě jsou pro spokojenost občanů i kvalitu služeb důležité,“ sdělil premiér.

Řidiči autobusů plánovali ve čtvrtek kvůli nízkým mzdám stávkovat ve čtyřech krajích, a to Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a Ústeckém.

Částka by měla podle Sobotky pokrýt zhruba polovinu letošních nákladů spojených s navýšením platů, jak je vyčíslily kraje. Peníze by rozdělovalo ministerstvo dopravy.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) podotkla, že podle ministra financí a jejího stranického šéfa Andreje Babiše mají kraje peněz dost. „Pokud svolí pan ministr financí, na kterém to všechno leží, tak pojďme vyjednávat, jestli 60 procent nebo 40 procent. Ale z úst pana ministra financí pořád slyšíme, že kraje mají přebytky,” řekla ve Sněmovně.

Schůzka s Vildumetzovou 

Ještě před tím, než Sobotka oznámil svůj návrh, požádala předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO) premiéra o schůzku, na které chtěla stávku řešit.

„Dovoluji si zdvořile požádat o osobní schůzku s Vámi v co nejkratším možném termínu ve věci stávky řidičů regionální autobusové dopravy v krajích, která je ohlášena na 6. dubna,” stojí v dopise směřovaném do Strakovy akademie.

Sobotka však kvůli pracovnímu vytížení navrhl termín schůzky na pátek, tedy den po plánované stávce.

Anketa

Podporujete záměr premiéra Bohuslava Sobotky dát ze státního rozpočtu 420 miliónů na platy řidičů autobusů?
Ano
11,8 %
Ne
88,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1621 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám