Hlavní obsah

Piráti si odvolali místopředsedu Vašíčka, který chtěl vystoupit z NATO

Novinky, bja

Odvolatelnost politiků v praxi předvedla Pirátská strana, když si v referendu odvolala místopředsedu strany Iva Vašíčka. Ten proslul svými výroky na Facebooku, naposledy když současné Německo přirovnal k Třetí říši. Také byl pro vystoupení ČR z NATO. O odvolání Vašíčka informoval vedoucí mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Foto: Faceboook Iva Vašíčka.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš (vlevo) a odvolaný místopředseda Ivo Vašíček.

Článek

Jednu z nejkontroverznějších osobností strany Piráti odvolali ve vnitrostranickém referendu. Pro jeho odchod z funkce bylo 142 z 219 hlasujících. Proti bylo pouze 67 členů.

Pirátská strana tak v praxi ukázala jeden z bodů svého programu, tedy odvolatelnost politiků. Jak před časem Novinkám sdělil předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, Vašíček byl odvolávaný již několikrát. Tentokrát se ale sešlo dost naštvaných hlasů.

Kontroverzní výstupy

Vašíčkovy se staly osudné zřejmě jeho mediální výstupy. Zřejmě nejkontroverznější příspěvek sdílel na výročí okupace letos 15. března, kdy společně s fotkou Adolfa Hitlera na nádvoří Pražského hradu zveřejnil i status: „Před 78 lety nás obsadili dnešní spojenci. Už jen čekám, kdy se v médiích objeví, že to byla bratrská pomoc, která nás měla ochránit před Stalinem.”

Některé mé výstupy se mi nepovedly a bylo je možné dezinterpretovat. I proto jsem zřejmě ztratil mezi členy podporu.
Ivo Vašíček

Sám Vašíček rozhodnutí strany přijal. „Piráti jsou svobodná strana a členové rozhodují o tom, kdo je reprezentuje a řídí. Já jsem se se svou prezentací v médiích zřejmě odchýlil od většinového názoru. Některé mé výstupy se mi nepovedly a bylo je možné dezinterpretovat. I proto jsem zřejmě ztratil mezi členy podporu,” uvedl Vašíček.

Do Sněmovny bude kandidovat 

Dodal, že názor strany mohlo ovlivnit i jeho několikaleté působení v exekutivě, kdy musel přijímat i nepříjemná rozhodnutí. Vašíček přiznal, že straně bude i nadále pomáhat. Bude tedy i nadále zastupitelem v Jihomoravském kraji a bude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Vašíček měl také problémy se setrváním ČR v NATO. Zatímco většina strany není pro to opustit Severoatlantickou alianci, Vašíček chtěl, aby z ní ČR vystoupila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám