Hlavní obsah

My čekali jaro, a zatím přišlo léto. Ve Strážnici měli téměř 25 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

My čekali jaro, a zatím přišel mráz, zpívá se ve známé písničce od Fešáků, v Česku ale se ale letos jaro rozjíždí spíše v letním stylu. V neděli navzdory mírnému ochlazení a dešti opět padaly teplotní rekordy. Nejvíce jich bylo na východě země a nejtepleji bylo ve Strážnici v Jihomoravském kraji, kde naměřili 24,9 stupně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jarní počasí v Praze a příprava na Velikonoce.

Článek

Teplotní rekordy padaly v posledních pěti dnech končícího týdne, v neděli ve všech čtyřech moravských krajích, ale i na severu a východě Čech.

Nové strážnické maximum 24,9 °C překonalo dosavadní rekord 23,3 stupně z roku 1976. V Jihomoravském kraji padly teplotní rekordy na osmi stanicích, například v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku naměřili 24,4 stupně.

V Ostravě-Porubě v Moravskoslezském kraji naměřili 24,3 stupně Celsia, což byl také rekord. Rekordy padaly však i na Valašsku, ve Vizovicích a na Vsetíně naměřili 24,2 °C, kde byl svorně překonán rekord z roku 1928. Ten neodolal ani ve valašských Aténách, jak se přezdívá Valašskému Meziříčí, kde naměřili jen o desetinu stupně méně. Celkem byl rekord překonán na deseti stanicích v ve Zlínském kraji a všude byla teplota nad 21 stupňů Celsia.

I v sousedním kraji Olomouckém padly teplotní rekordy na všech osmi stanicích, kde se měří více než třicet let. Nejvíce, 24,1 stupně, bylo naměřeno v Olomouci. Překonán zde byl o dva stupně nižší rekord z roku 1976. Letité maximum 23 stupňů z roku 1928 se měnilo v Přerově, kde dnes bylo naměřeno 24 stupňů Celsia.

Rekordní teploty v Čechách

Teplotní rekord byl na severu Čech překonán na šesti stanicích. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, kde naměřili 22,7 stupně Celsia. Tam to ale není maximum pro 2. duben.

V Ústeckém kraji byl dnes rekord překonán na dvou stanicích, v Teplicích bylo 22,1 stupně Celsia a v obci Smolnice na Lounsku 20,3 stupně. V Libereckém kraji rekord padl na čtyřech stanicích. V Doksech naměřili 22 stupňů, což bylo v kraji maximum. Rekordní byla dnes i teplota v Harrachově, kde bylo 19,1 stupně, a také v České Lípě s 20,5 stupně.

Teplotní rekord padl také v Deštném v Orlických horách, kde dnes bylo 20,4 stupně Celsia. Rekord ale padl i na Labské boudě v Krkonoších bylo odpoledne 12,8 stupně Celsia.

Dva teplotní rekordy padly taktéž ve středních Čechách, a to v Průhonicích, kde rtuť teploměru vystoupala na 21,3 stupně Celsia, a v Příbrami bylo 20,9 stupně. Nejvyšší teplotu pro dnešní den naměřili meteorologové v Semčicích na Mladoboleslavsku, 22,4 stupně Celsia, tam ale nešlo o historické maximum

Dva teplotní rekordy ve dvou okresech padly v jižních Čechách. V Byňově u Nových Hradů na Českobudějovicku meteorologové naměřili 22 stupňů, ve Vimperku na Prachaticku 19,7 stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám