Hlavní obsah

Kvůli tendru na rekonstrukci náchodské nemocnice policie obvinila dva lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie obvinila bývalého šéfa investic královéhradeckého krajského úřadu a externího poradce ze zneužití pravomoci a ovlivnění veřejné zakázky. Případ souvisí s rekonstrukcí nemocnice v Náchodě. Uvedla to v pátek Česká televize.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Krajský úřad v Hradci Králové

Článek

Informaci potvrdil Pavel Hochmann z krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Jména obviněných neuvedl.

„V současné době jsou ve věci stíhané dvě osoby v souvislosti s ovlivňováním průběhu zadávacího řízení na veřejnou zakázku, která se týká modernizace a dostavby Oblastní nemocnice v Náchodě,” řekl Hochmann.

Podle státního zástupce jde o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a dále trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či veřejné soutěže ukončený ve stadiu pokusu, u externího poradce jde o účastenství ve formě organizátorství.

V případě prokázání viny hrozí oběma mužům pět až 12 let vězení.

Na krajském úřadu zasahovala policie kvůli tendru na opravu zdravotnického zařízení za 1,3 miliardy korun loni v září. Nikoho tehdy nezadržela ani neobvinila. Vyšetřování však dále pokračuje. [celá zpráva]

Vše už mělo být dávno hotovo

Podle původních představ se mělo s přestavbou nemocnice začít v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015.

Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 miliónů korun.

Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015. Po šestnácti odkladech termínu jej nakonec loni v únoru kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil.

Nové vedení kraje oznámilo, že provádí revizi celé dokumentace a dodavatele chce vybrat letos.

„Celá situace kolem tendru na rekonstrukci náchodské nemocnice poškodila a poškozuje původní záměr této investiční akce. Celý tendr ve mně nebudil od počátku důvěru. Nyní se ukazuje, že současné vedení kraje postupovalo správně, když jej zrušilo. Nechci předjímat a dělat na základě obvinění předčasné závěry, ale jsem rád, že nikdo z obviněných na úřadě již nepracuje,“ okomentoval aktuální dění kolem vyšetřování kauzy tendru na náchodskou nemocnici stávající hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám