Hlavní obsah

V Česku pracují nelegálně stovky cizinců, odhalila policejní razie

Novinky, zpe, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Cizinecká policie při třídenní razii zadržela téměř tři stovky cizinců, kteří v ČR pracovali nelegálně. Vyhoštěno jich má být 293. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

BEZ KOMENTÁŘE: Policie ve skladu AmazonuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Kontrolní akce „Cizinec“, zaměřená na odhalování nelegálního pobytu lidí v Česku, proběhla tento týden od pondělí do středy ve všech krajích. K více než 1200 policistům se připojili i jejich němečtí kolegové.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie ve skladu Amazonu

Razie podle Chovance prokázala, že dochází ke zneužívání polských schengenských víz, a to hlavně ze strany Ukrajinců a Moldavanů. Policisté odhalili 262 cizinců, kteří v Česku pracovali nelegálně. S 293 lidmi zahájila řízení o vyhoštění. Pětadvacet cizinců se dopustilo padělání nebo pozměňování dokladů, 350 dostalo postih za přestupek. Policisté zajistili pět celostátně hledaných osob.

Policejní prezident Tomáš Tuhý podotkl, že nejvíce případů bylo v Praze, Středočeském kraji a na Ústecku. Celkem bylo zkontrolováno téměř tisíc podniků.

Kontrola v Amazonu

Podle informací Novinek policisté v pondělí zadrželi 12 lidí v areálu společnosti Amazon, kteří tam pracovali jako ochranka. Některé z nich odhalili již v minulém roce.

BEZ KOMENTÁŘE: Při kontrole na Berounsku cizinec uteklVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V úterý následoval zásah například ve firmě na Berounsku, kde mělo pracovat 16 nelegálních cizinců. Dva z nich utekli, ale byli záhy dopadeni. Jeden se ukryl v nedalekém lese, kde jej našel psovod.

Chovanec: Není to hon na cizince

„Není to hon na cizince, není to snaha nepřivést pracovní sílu. V akcích budeme pokračovat, nebudeme je avizovat a po jejich skončení seznámíme veřejnost s výsledkem,“ uvedl Chovanec.

Cizinecká policie zadržela v půlce března v pražském skladu společnosti Rohlik.cz, která se zabývá prodejem a rozvozem zboží, 85 lidí. Z toho policisté vyhostili 74 cizinců. Kauza upozornila na nejasnosti kolem zaměstnávání cizinců.

Vnitro chce změnit legislativu, která bude řešit nezodpovědné zaměstnavatele. Ti by měli být postihováni například za to, že dovezou problematické cizince. Ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí připravují další návrh, který by měl upravit fungování agentur práce. „ČR není místem, kde se můžou uživit 2000 agentur práce,“ zdůraznil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám