Hlavní obsah

Když tam není jméno, tak to přece není útok, vysvětluje útoky na Drahoše Zemanův mluvčí

Novinky, jas, bja

Aktivita Jiřího Ovčáčka, který z pozice mluvčího prezidenta Miloše Zemana útočí na sociálních sítích na uchazeče o post hlavy státu, je v přímém rozporu s jeho nedávnými slovy. Hradní úředník tvrdil, že na protikandidáty nebude útočit ani je nebude hanit. Ovčáček ve svých invektivách problém nevidí, konstatuje prý jen „objektivní fakta” a neuvádí jména.

Ovčáček nebude hanit protikandidáty Miloše ZemanaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat,” uvedl při oznámení své opětovné kandidatury prezident Zeman. Vzhledem k tomu, že jeho názory prezentuje veřejnosti i médiím zejména mluvčí Ovčáček, očekávali mnozí, že zdrženlivost bude i jeho heslem.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Třídenní návštěvu v Olomouckého kraje zahájil prezident Miloš Zeman návštěvou Krajského úřadu.

To ostatně naznačil i samotný mluvčí, který však upozornil, že je připraven prezidenta bránit proti případným atakům ze strany soupeřů.

Na Jiřího Drahoše jsem nezaútočil jedním jediným slůvkem
mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

„Já určitě nebude hanit protikandidáty, v žádném případě. Nebudu na ně útočit, ale říkám zcela otevřeně, že pokud dehonestujícím způsobem zaútočí na prezidenta, tak na ně budu reagovat,“ uvedl v polovině března Ovčáček ve vysílání České televize.

Foto: Právo

Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd

„To připouštím, ale v žádném případě nebudu sám od sebe vyvolávat nějaké poukazy na tyto protikandidáty. Pokud tito protikandidáti zvolí taktiku, že budou prezentovat svůj program, je to pro ně určitě mnohem výhodnější, než budou-li jenom útočit na pana prezidenta. V takovém případě samozřejmě se moje reakce může objevit,” uzavřel Ovčáček.

Jak Drahoš dehonestoval Zemana?

Smršť tweetů, která se na jeho účtu, na němž oznamuje veškeré dění kolem hlavy státu, objevila v úterý poté, co kandidaturu oznámil bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, dala na nedávné proklamace o neútočení rázem zapomenout. [celá zpráva]

Nejprve hradní úředník vymezil mantinely komunikace, aby bylo jasné, o kom je řeč.  „Žádné velké překvapení se nekoná. J. Drahoše nadšeně podporují média a politické strany. TOP 09 počínaje a okolím B. Sobotky konče,” okomentoval Drahošovu kandidaturu z Chorvatska, kde je s prezidentem na oficiální státní návštěvě.

Následovala doslova smršť.

Těžko říci, čím Drahoš dehonestoval prezidenta Zemana kromě toho, že se rozhodl kandidovat a uvedl, že mu „není lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám”. [celá zpráva]

Jen skromná konstatování – žádná jména, tvrdí mluvčí

Mluvčí žádný problém a rozpor mezi předchozím tvrzením a nynější realitou nevidí, „Žádný rozpor neexistuje. Na Jiřího Drahoše jsem nezaútočil jedním jediným slůvkem,” sdělil Novinkám s tím, že například ve vyjádření o nevhodnosti prezidenta „kývala“ neobsahovalo žádné jméno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček

„Jde výhradně o skromná konstatování objektivních faktů. Například jsem poukázal na podporu politických stran, což je nezpochybnitelné. Třešinkou na dortu je pak fakt, že Jiří Drahoš podepsal promigrantskou a občany odsuzující Výzvu vědců právě kvůli mé osobě,“ dodal s jasným poukazem na to, komu svá konstatování věnoval.

Ve středu totiž Ovčáček ve své „palbě” na Drahoše pokračoval. Na Twitteru odkázal na článek z roku 2015, který připomínal Drahošův podpis pod petici vědců proti strachu a lhostejnosti, která reflektovala tehdejší eskalaci uprchlické krize.

„Víte, proč prof. Drahoš podepsal promigrantskou a občany odsuzující Výzvu vědců? Na protest proti Ovčáčkovi,” doplnil vysvětlení s poukazem na Drahošovo tehdejší vyjádření, že Ovčáček soukromě řekl v televizi řadu nesmyslů.

Anketa

Vykonává podle vás Jiří Ovčáček správně úlohu mluvčího prezidenta České republiky?
Ano
18,5 %
Ne
81,5 %
Celkem hlasovalo 15420 čtenářů.

Reklama

Související články

Drahoš oznámil kandidaturu na prezidenta

Bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš (68) se bude ucházet o post hlavy státu. Oznámil to v úterý odpoledne v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Čestný občan...

Výběr článků

Načítám