Hlavní obsah

Místo uhelného dolu je dnes voda. Prohlédněte si jezero Milada z ptačí perspektivy

– Ústí nad Labem
Novinky, ale

Dřív se tu těžilo uhlí, dnes je to místo, které láká ke koupání. Řeč je o jezeru Milada v Ústeckém kraji, které vzniklo v těžební jámě hnědouhelného dolu Chabařovice, v místě bývalých obcí Hrbovice, Tuchomyšl a Vyklice. Je vytvořené takzvanou hydrickou rekultivací, tedy záměrným zatopením lomu vodou. Štáb Novinek ho natočil z ptačí perspektivy.

Prohlédněte si jezero Milada z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

„Po ukončení těžby se v roce 2001 začalo jezero napouštět a ukončení bylo v roce 2010,“ uvedla pro Novinky tajemnice Dobrovolného svazku obcí jezero Milada Barbora Džuganová. Voda na místo přitékala převážně z nedaleké nádrže Kateřina.

Rozloha jezera je zhruba 252 hektarů, průměrná hloubka je 15 metrů a maximální pak 24 metrů.

Pro návštěvníky bylo slavnostně zpřístupněno v roce 2015. Jezero a jeho okolí slouží k rekreaci nebo pro sportovní vyžití.

„Je zde omezen provoz pro motorová vozidla, naopak je velmi dobře zpracovaná trasa pro cyklisty. Jsou tři trasy a samozřejmě krásná trasa pro běžce. Je hojně využíváno v letních měsících na plavání, potápění a také třeba na jachting,“ uvedla tisková mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Romana Macová.

Původně se uvažovalo o tzv. suché variantě rekultivace, to znamená zasypání jámy zeminou. Mokrá varianta však byla finančně výhodnější.

V okolí Ústí nad Labem navíc chybělo podobné rekreační místo, takže mokrá varianta byla zvolena i z tohoto důvodu.

V České republice podobným způsobem vznikají dvě ještě větší jezera, a to Mostecké jezero a Medard na Sokolovsku. Ta však nejsou dosud otevřena pro veřejnost a napouštění u nich zatím není definitivně ukončeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám