Hlavní obsah

Na 76 místech padl teplotní rekord, v Žatci bylo 22,8 stupně

– Praha

Teplotní rekord pro 28. březen padl v úterý na 76 měřicích stanicích, které fungují alespoň 30 let. Je to více než polovina stanic. Nejtepleji bylo v Žatci, kde naměřili 22,8 stupně Celsia, řekl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Nové rekordy s hodnotou alespoň 22 stupňů Celsia mají vedle Žatce další čtyři místa. V Doksanech bylo 22,7 stupně, v Kopistech 22,6 stupně, v Praze-Karlově 22,1 stupně a v Průhonicích vystoupila dnešní maximální teplota přesně na 22 stupňů Celsia.

V několika městech pak zažili vůbec nejteplejší březnový den v historii. V Šumperku bylo 21,7 stupně, čímž byl překonán rekord 31. března 1968. Luká u Litovle zaznamenala 19,8 stupně a padlo tak maximum z roku 1989. V Harrachově, kde se stále lyžuje, pak naměřili 19,1 stupně Celsia, což stačilo na překonání březnového rekordu z roku 1977.

Noční teploty jako z různých světadílů

V noci na úterý byl v Česku velký rozptyl minimálních teplot. Zatímco Milešovka naměřila nejnižší noční teplotu 7,4 stupně Celsia, na stanici Kvilda-Perla, Jezerní Slať spadla teplota téměř až k minus deseti stupňům.

„Nastávající noc na středu bude stejně jako ta předešlá projasněná, očekáváme proto opět obdobně široký interval a prostorové rozložení minim, jejichž průměr však bude vlivem pokračující teplé advekce (přemístění dané veličiny prouděním v atmosféře - pozn. red.) a mírnému zesílení větru vyšší zhruba o tři až čtyři stupně,” uvedli meteorologové.

Přes den by pak podle ČHMÚ mělo být polojasno až oblačno, na severu až zataženo. Odpoledne a večer na severu místy, jinde jen ojediněle déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty by měly dosáhnout 15 až 19 stupňů Celsia, na jižní Moravě až 21 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem 11 stupňů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám