Hlavní obsah

Češi by se rozvedli, ale neudělají to. Kvůli penězům, dětem i pohodlnosti

Právo, Kateřina Severová

I když podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění s rozvodem v případě nefunkční rodiny souhlasí pětasedmdesát procent lidí, mnoho manželských dvojic i přes velké neshody žádost o rozvod nepodá. A to přesto, že spolu nežijí i několik let. Důvodem jsou peníze, děti i neochota podstoupit rozvodové peripetie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Renata s Jirkou byli manželé osmnáct let, ale láska vyprchala a přišly hádky. Šest let si tak už žije každý svůj život. Přesto k rozvodu nikdy nedošlo. Kvůli hypotéce. A nejsou v Česku výjimkou.

„S manželem jsme koupili před lety společně dům na hypotéku. Když jsme se rozcházeli, chtěla jsem refinancovat, ale jen moje příjmy mi na to nestačily. Byl to hlavní důvod, proč jsme se nerozvedli. Nechtěli jsme to nějak komplikovaně řešit,“ řekla Renata, která připouští, že až skončí společný finanční závazek, o rozvod zažádá.

„Chci mít čistý stůl, až pokud bych šla do nového vztahu. Stejně tak manžel říká, že se rozvede, až se bude chtít znovu oženit, zatím to ale není na pořadu dne,“ vysvětlila Renata, oficiálně stále vdaná, která ale s manželem už dávno netvoří fungující pár.

Obavy z vyrovnání

Podle odborníků se tento způsob řešení vztahů praktikuje spíše v anonymním prostředí velkých měst než v malých obcích. Většinou jde o partnery s vyšším vzděláním.

Lidé často na rozvod rezignují i kvůli tomu, že se jim nechce zdlouhavě řešit prostřednictvím právníků nebo soudu otázku vzájemného vyrovnání.

Rozvodové řízení není mnohdy jen emočně vypjaté, ale často bývá i časově nebo finančně nákladné. Někteří manželé, přestože uvažují o rozvodu, k němu proto nikdy nedojdou. Komplikovaný rozvod může vyjít i na několik desítek tisíc korun a zabrat mnoho času.

Čas i peníze

„Už jsem se několikrát setkala s tím, že klienti se chtěli rozvést, ale když jsem jim vysvětlila všechny právní i finanční důsledky, ustoupili od toho. Je to pro ně výhodnější a také třeba nechtějí udělat tu definitivní tečku za svým manželstvím s tím, že se k sobě třeba opět vrátí,“ podotkla advokátka Daniela Kovářová, která se věnuje rodinnému právu.

Podle jejích slov manželé smetou rozvodové papíry ze stolu především kvůli penězům nebo dětem. „Muži se bojí majetkového vyrovnání, ženy ekonomické nejistoty nebo složitého opatrovnického řízení o děti,“ uvedla.

Podle pražské advokátky Marie Beránkové se také často stává, že manželé vychladnou, a pokud ani jeden z nich nezakládá třeba novou rodinu, tak ve chvíli, kdy zjistí, co rozvod obnáší, od něho ustoupí. „Řešit to začínají až tehdy, když potřebují uspořádat svůj další život,“ poznamenala Beránková.

Reklama

Související články

Hypotéka po rozvodu: variant řešení je několik

V České republice se rozvádí skoro polovina všech manželství. Jednou z nepříjemností rozvodu jsou finanční komplikace spojené s vypořádáním majetku, nejčastěji...

Výběr článků

Načítám