Hlavní obsah

Vnitro láká mladé doktory. Třeba na ohledávání mrtvol

Právo, Jan Martinek

Mladé lékaře, z nichž mnozí po vystudování nemají jistotu zaměstnání a někteří pošilhávají po práci v zahraničí, láká do svých služeb ministerstvo vnitra. O práci ve Zdravotnickém zařízení MV ČR v poslední době stoupl zájem. Doktory láká nejen na možnost získání atestace, ale také na situace, které by v běžné nemocnici zřejmě nezažili: například na možnost ohledávání těl obětí zločinů.

Foto: Profimedia.cz

Vnitro hledá doktory pro resortní zaměstnance, ale třeba i na ohledávání těl (ilustrační foto)

Článek

„Jen za poslední měsíc jsme evidovali tři zájemce, mladé lékaře, kteří by u nás chtěli pracovat. Nenabízíme jim vysoký plat, ale perspektivu a zajímavou práci,“ řekl Právu ředitel zařízení Jan Louška.

„Potkávají se se zajímavými situacemi. Mohou se účastnit bezpečnostních akcí, společně s policisty pracovat na objasňování trestných činů. Stereotyp je rozhodně nečeká,“ uvedl.

Náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce sociálního a zdravotnického zabezpečení Monika Pálková doplnila, že zařízení se modernizací ordinací, řízením práce a komunikací mění v instituci, o kterou je mezi lékaři, i těmi mladými, zájem.

„Příchodem nových lékařů se jejich průměrný věk snížil zhruba o tři roky,“ doplnila.

Bez nočních i víkendů

Jedním z takových lékařů, kterého práce u vnitra zlákala, je Lukáš Revenda, který je v zařízení vnitra právě na atestaci. „Proti nemocnici je zde výhoda pevné pracovní doby, absence nočních služeb a víkendů,“ řekl Právu Revenda, jenž se zapojil do výroby nového ambulantního softwaru.

Na ohledávání mrtvol v jeho případě zatím ještě nedošlo. „Zatím to nedělám, ale mrtvola by doktora rozhodit neměla. Naopak dobře provedené ohledání je pro případné objasnění trestného činu velmi důležité,“ řekl Právu.

Kvalitních lékařů, kteří ohledávají mrtvoly, u nás není mnoho
Jan Louška, ředitel

Jeho slova potvrzuje i ředitel Louška. „Ohledávání těl je profesní specializace. Obor, na který se dlouhodobě musíte připravovat. Kvalitních lékařů, kteří ohledávají mrtvoly, u nás není mnoho. Lékař, který u nás působí, se k tomu může dostat, je to pro něj zajímavý benefit navíc,“ řekl.

Ministerstvo vnitra navíc do svých lékařů pumpuje víc peněz. „Povedlo se nám dostat do systému dvacet miliónů v investicích navíc. Upravujeme naše prostory, máme několik vytipovaných ordinací, které budeme předělávat do moderního stylu,“ uvedl Louška.

Náměstkyně Pálková potvrdila, že vysoutěžili moderní zdravotnickou techniku a vybavení ordinací, mobilní rentgeny, rehabilitační i zubolékařské přístroje. „Navíc zařízení získalo nové sanitky,“ dodala.

Léčí policisty i migranty

Zdravotníci ministerstva vnitra nejen léčí resortní zaměstnance, tedy především policisty a hasiče, ale fungují také v detenčních centrech pro migranty a v přijímacích střediscích. Podle Loušky nejsou azylanti, kteří přicházejí do ČR, zdravotním rizikem.

„Migranti jsou na úrovni zdravé populace. Jen to, že sem odněkud dojdou, znamená, že jsou zdraví. Nemocný člověk by sem například ze Sýrie asi ani nedošel,“ míní Louška.

Podle něj nehrozí ani riziko zavlečení do ČR zatím neznámých, infekčních nemocí, o čemž se s příchodem migrační vlny spekulovalo. „Děláme zdravotní screening a ohledně výskytu infekčních chorob se držíme pod normou toho, co je dnes běžné,“ poznamenal ředitel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám