Hlavní obsah

Gazdík: Zemanovi se nelíbí, že bráníme rusko-čínskému vlivu

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentu Miloši Zemanovi se nelíbí naše ambice vytvořit spolu s lidovci relevantní politickou sílu, která stojí proti směřování naší země do sféry rusko-čínského vlivu, reagoval na Zemanovu kritiku předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Koalice prý také bude bránit proti odklonu od standardní parlamentní demokracie evropského typu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík

Článek

Prezident v neděli prohlásil, že Starostové a nezávislí (STAN) jsou „podvodnický spolek“, protože na billboardu tvrdili, že starostové mají v průzkumech veřejného mínění větší podporu než prezident. Podle Zemana je ovšem starostů 6500 a jen nepatrné množství z nich je sdruženo v hnutí STAN. Podle Gazdíka hnutí STAN sdružuje zhruba pětinu všech starostů a starostek.

Gazdík přitom kritiku prezidenta nechápe, protože ještě před pár lety Zeman vystoupil na sněmu STAN, kde je prý pochvalně poplácával po ramenou.

„Prezident se ale bohužel často řídí heslem, že kdo není s ním, je proti němu. A podle toho jedná, jak dokládá z posledních dní například jeho neúčast na pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Vzhledem k naší proevropské orientaci a nechuti k autoritářským praktikám a režimům je zřejmé, že jsme přízeň prezidenta čekat nemohli,” sdělil Novinkám Gazdík.

Dodal, že prezidentovi se zřejmě nelíbí ambice koalice STAN a KDU-ČSL vytvořit relevantní politickou sílu, která se postaví proti směřování Česka do sféry rusko-čínského vlivu. Také jsou proti odklonu od standardní demokracie evropského typu.

Podpora Zemanovi nepravděpodobná

Možnost, že by hnutí STAN Zemana podpořilo v prezidentských volbách, je podle Gazdíka krajně nepravděpodobná. „O podpoře konkrétního prezidentského kandidáta rozhodne náš celostátní výbor, až bude zřejmé, kdo všechno se o tuto funkci uchází. Že by však vyslovil podporu Miloši Zemanovi, považuji, mírně řečeno, za krajně nepravděpodobné,” uvedl Gazdík.

Dodal, že jejich kandidát by měl být kvalitním soupeřem Zemanovi. Proto na jeho hledání spolupracují i s dalšími stranami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám