Hlavní obsah

Tělo kardinála Vlka uložili do arcibiskupské hrobky

– Praha/Hradčany • Aktualizováno
Novinky, hlk

V sobotu se lidé v Katedrále svatého Víta na Pražském hradě mohli naposledy rozloučit s kardinálem Miloslavem Vlkem, který po těžké nemoci zemřel minulou sobotu ve věku 84 let. Obřadu se zúčastnili duchovní představitelé, politická reprezentace i mnoho poutníků. Tělo krdinála Vlka bylo po církevních obřadech uloženo do arcibiskupské hrobky.

Pohřeb kardinála VlkaVideo: Novinky

 
Článek

Obřadu přihlíželo přes 2000 lidí. Zádušní mši sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Připomněl Vlkovu snahu o obnovu významu církve po převratu v listopadu 1989, to, že budoval úřad Arcibiskupství pražského, pomáhal při budování církevního školství a položil základy arcidiecézní charity.

Kázání před uložením do hrobu pronesl emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který připomněl Vlkovo působení za socialismu. Obřady posledního rozloučení vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Záznam pohřbu kardinála VlkaVideo: Novinky/ ČTK

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rakev s ostatky kardinála Miloslava Vlka před spuštěním do arcibiskupské hrobky v katedrále sv. Víta na Pražském hradě

Kardinála vyprovodil na poslední cestu sborový zpěv Svatováclavského chorálu. Rakev nesli mimi jiné českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a plzeňský biskup Tomáš Holub.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský arcibiskup Dominik Duka celebroval zádušní mši v katedrále sv. Víta.

Na obřad přišli také někteří členové vlády, zejména z řad lidovců. Pohřbu se účastní ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka a šéf strany Pavel Bělobrádek. Na místě je i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Na Pražském hradě jsou k dispozici i dvě velkoplošné obrazovky. Jedna je na třetím nádvoří, druhá na Hradčanském náměstí. Obrazovky jsou i přímo v katedrále.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slavnostního obřadu se mj. zúčastnili Marián Jurečka, Veronika Žilková a Pavel Bělobrádek.

Před začátkem sobotní zádušní mše vyšel ze sídla pražského arcibiskupství liturgický průvod, který z Hradčanského náměstí pokračoval přes hradní nádvoří až do katedrály. Po skončení zádušní mše, kterou vede pražský arcibiskup Dominik Duka, bude kardinál Vlk pohřben do arcibiskupské hrobky v prostorách katedrály. V poledne se k uctění kardinálovy památky rozezní zvon Zikmund.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V katedrále byly již v 10:15 zcela zplněné všechny lavice, další desítky lidí stály a další lidé stále přicházeli.

Pro poutníky jsou už od 9 hodin otevřeny zvláštní vstupy od Hradčanského náměstí a Prašného mostu.

Miloslav Vlk byl na kněze vysvěcen v roce 1968. Poté, co mu byl odebrán státní souhlas s vykonáváním kněžského povolání, byl i přes své vzdělání nucen živit se mytím oken a mše mohl sloužit pouze tajně v malých skupinách věřících. Funkce pražského arcibiskupa se ujal v roce 1991, rezignoval na ni v únoru 2010.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rakev s ostatky kardinála Miloslava Vlka

Usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů. Podle zástupců armády měl také velký podíl na obnovení duchovní služby v armádě.

Ve čtvrtek byla rakev s ostatky kardinála Miloslava Vlka vystavena v kostele svatého Benedikta na pražských Hradčanech, kam se s ním přišlo rozloučit přes tisíc lidí. V pátek se pak rakev přesunula do kláštera bosých karmelitánek. Před sobotní zádušní mší byla vrácena zpět do Katedrály svatého Víta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel kardinál Miloslav Vlk

Kardinál Miloslav Vlk, který v posledních měsících trpěl rakovinou, zemřel v sobotu věku 84 let. Na twitteru o tom informoval kardinál a pražský arcibiskup...

Výběr článků

Načítám