Hlavní obsah

Lidé se v chrámu sv. Víta loučí se zesnulým kardinálem Vlkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stovky lidí se přišly ve čtvrtek odpoledne rozloučit do katedrály sv. Víta na Pražském hradě s kardinálem Miloslavem Vlkem, který zemřel minulou sobotu. Rakev s jeho ostatky je v katedrále vystavena od 17.00 do 21.00. V pátek bude mezi 15.00 a 21.00 bude v kostele svatého Benedikta na Hradčanech. V sobotu v 11.00 začne ve svatovítské katedrále rekviem a pohřební ceremonie.

Lidé se v chrámu sv. Víta loučí se zesnulým kardinálem VlkemVideo: Novinky

 
Článek

Čestnou stráž u otevřené rakve kardinála Vlka drží skauti a orlové, kteří se střídají po půlhodinách. Lidé přinášejí skromné květiny, zapalují svíčky a čekají v druhé frontě na zápis do kondolenční knihy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fronta lidí, kteří čekají na zápis do kondolenční knihy.

Po celé České republice se konaly za zesnulého kardinála společné modlitby či zádušní mše. V katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích se ve čtvrtek konalo rekviem za bývalého českobudějovického biskupa, jímž byl Vlk počátkem 90. let.

V katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě bude mše za zemřelého v pondělí 27. března, v olomoucké katedrále svatého Václava o den později.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé stojí dlouhou frontu na zápis do kondolenční knihy.

Kardinál Miloslav Vlk stál v čele českých katolíků v přelomové polistopadové době. Výrazně se zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku.

Usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se Vlk často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů. Podle zástupců armády měl také velký podíl na obnovení duchovní služby v armádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám