Hlavní obsah

Poslanci chtějí otevřít případ údajného sledování Chovance

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aféra kolem údajného sledování domu ministerstva vnitra agentem vojenské tajné služby pokračuje. Obnovit šetření případu chtějí čtyři členové sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství (VZ). Dům v Praze využívá šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Podle jednoho z poslanců, Antonína Sedi (ČSSD) se nechtějí smířit s tím, že předseda komise Bohuslav Chalupa (ANO) chtěl pomoci ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO), pod kterého VZ spadá. Proto využil situace a na dobu, kdy probíhal sjezd ČSSD v Brně, svolal jednání komise.

K zasedání stačila účast tří členů ze sedmi. Ti pak přijali usnesení, kterým případ uzavřeli s tím, že nedošlo k žád­nému pochybení. Kromě Chalupy se účastnili poslanci Jana Černochová (ODS) a David Kádner (Úsvit). [celá zpráva]

Všechna obvinění už dřív popřel Stropnický.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vila ministerstva vnitra ve Fetrovské ulici

Přizvou ministry

„Usnesení komise je tendenční, protože nevyjadřuje skutečnou podstatu problému,“ řekl Právu Seďa. Dodal, že Chalupa nevyhověl Chovancově žádosti svolat komisi na jiný termín, a neumožnil mu tak se jednání účastnit, ačkoli na to má ministr ústavní právo. Proto společně s dalšími třemi členy komise, jimiž jsou Igor Jakubčík z ČSSD, Václav Horáček z TOP 09 a Stanislav Mackovík z KSČM, vyzvali Chalupu, aby na 6. dubna svolal nové jednání komise a přizval tam ministry obrany a vnitra, ředitele Vojenského zpravodajství a Ochranné služby Policie ČR.

„Chceme, aby dali všechny věci na stůl. Protože si myslíme, že věci byly jinak, než jak zní usnesení. Vůbec se mi nelíbí, že silové složky si navzájem sledují ministry. Připadá mi, že tady chce někdo něco použít. Tentokráte ne kabelky, ale něco jiného,“ řekl Právu Mackovík. Na mysli měl kabelky Jany Nagyové, která měla údajně úkolovat vojenské zpravodajce ke sledování manželky premiéra Nečase.

Chalupa komisi svolá, ale nařčení kolegů odmítá. „Věděl jsem, že mají sjezd. Ale pan premiér Sobotka mi v úterý slíbil, že věc vyřeší a že bude klid. Ale když to ve čtvrtek ministr vnitra ventiloval v médiích, tak jsem na základě jeho nových informací svolal komisi,“ řekl Právu.

Očekává, že i při plném složení dospějí kolegové ke stejným závěrům. „Protože dostanou stejné podklady. A když dnes říkají, že naše usnesení je nevěrohodné, a ukáže se, že to tak není, tak po nich budu chtít omluvu,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám