Hlavní obsah

Sobotka se Zaorálkem ve sporu: Regulovat pohyb pracovních sil v EU?

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie musí rozumně regulovat pohyb pracovní síly a bojovat proti politice levné práce, říká ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Za svá slova sklidil vlnu kritiky. S jeho tvrzením zásadně nesouhlasí ani premiér a předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD)

Článek

„Chci otevřít diskusi, zda je dlouhodobě udržitelné, aby si stát nemohl stanovit upřesňující podmínky, které budou regulovat zaměstnávání občanů z jiných států EU,“ napsal Zaorálek na Facebooku.

Překvapil však zřejmě svého stranického šéfa, který s podobnou diskusí začínat nechce. „Volný pohyb pracovních sil, včetně rovnoprávného sociálního zabezpečení pro naše lidi pracující v zemích EU je jedna z důležitých svobod, kterou jsme získali vstupem do EU,“ napsal Právu Sobotka.

„Je důležité, abychom ji ubránili. Regulace se logicky týká a také se reálně uplatňuje, pokud jde o pracovníky ze zemí mimo EU, třeba z Ukrajiny,“ dodal.

Premiér: Pohyb práce je národním zájmem

Podle Sobotky by se „jakékoliv omezování volného pohybu pracovních sil v EU v první řadě otočilo proti našim lidem, kteří pracují v Rakousku nebo třeba v Německu“. Premiér pro Právo uvedl, že „udržení volného pohybu pracovníků v EU je v našem národním zájmu a shodujeme se na tom velmi jednoznačně v rámci celé V4“.

S ministrem o rozdílných názorech zřejmě hovořit nebude. „Pozice vlády je jasná a ministr ji musí respektovat. Nevím nic o tom, že by ji respektovat nechtěl,“ uzavřel Sobotka.

S takovým postojem souhlasí i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Svoboda pohybu je elementární princip EU,“ napsal Právu.

Téma rozvířily v pondělí Hospodářské noviny, které ohlásily, že Zaorálek chce omezit volný pohyb v Unii. [celá zpráva]

Proti interpretaci textu se však ministr ohradil, neboť neřekl, že by chtěl obnovovat hranice států. „Šlo o tvrzení týkající se pracovních sil, ne běžného pohybu občanů! Poukazoval jsem jen na to, že musíme rozumně regulovat pohyb pracovní síly, bojovat proti politice levné práce. Volný pohyb osob je základem EU, musíme se ale zamyslet, jak regulovat pracovní trh,“ uvedl.

Zaorálek zdůraznil, že není paušálně proti pracovní migraci, ale proti dovozu levné pracovní síly a zaměstnávání přes agentury, které vykořisťují zaměstnance z východu. Ministr se pokládá za velkého zastánce EU i volného pohybu osob.

„Musíme ale řešit ekonomické nerovnosti mezi členskými státy, které vedou k nedůvěře občanů v projekt evropské integrace,“ napsal Zaorálek v prohlášení.

Unie je pro Českou republiku podle Zaorálka životní nutnost, měla by však podle jeho názoru projít reformou, aby byly zachovány stávající svobody a ekonomický růst.

Kalousek: Způsobilo by to rozpad trhu EU

„Jsme proti takové pracovní migraci, která snižuje cenu práce a vytváří sociální problémy v místech, kde se pracující cizinci koncentrují. Zaměstnavatelé mají zvyšovat mzdy a tím motivovat české občany,“ uzavřel ministr.

Podle lídra TOP 09 Miroslava Kalouska by Zaorálkův návrh zapříčinil rozpad společného trhu Unie. „Jestli chce regulovat volný pohyb pracovních sil, tak samozřejmě reguluje volný pohyb osob. Jednou z výhod společného trhu – což je i společný pracovní trh – je to, že každý se může svobodně rozhodnout, kde chce pracovat v rámci EU,“ řekl Právu Kalousek.

Takové návrhy ve svém důsledku podle šéfa TOP 09 po­vedou k destrukci společného vnitřního trhu. „Ten je přitom prioritním národním zájmem České republiky a jejích občanů. Pokud vláda bude skutečně nebezpečný návrh svého ministra zahraničí prosazovat, bude vědomě poškozovat zájmy naší země, především její střední třídy,“ doplnil na Facebooku.

Podle šéfa ODS Petra Fialy je tvrzení Zaorálka zmatené. „ČSSD by si měla ujasnit, co chce, a nemást lidi. Hodlá za volný pohyb osob v EU bojovat, nebo ho omezovat? ODS bude vždy prosazovat co největší svobodu pohybu, pokud tomu nebrání bezpečnostní či jiná vážná rizika,“ napsal Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám