Hlavní obsah

Tatra dodá podvozky na houfnice pro dánskou armádu

Právo, plk

Automobilka Tatra dodá podvozky pro houfnice pro dánskou armádu. Patnáct houfnic Caesar 8x8 od francouzské firmy Nexter Systems má Dánsko dostat do konce roku 2020. Smlouva obsahuje navíc opci na dalších šest kusů houfnic.

Foto: Foto Tatra Trucks

Francouzská zbrojovka představila houfnici CAESAR 8x8 ráže 155 mm umístěnou na podvozku Tatra

Článek

Jedná se o první projekt, ve kterém se podvozek Tatra prosadil jako nová zbraňová platforma pro západního člena NATO. Francouzská zbrojovka představila houfnici Caesar 8x8 ráže 155 mm umístěnou na podvozku Tatra nedávno.

„Je to po společně vyvinutém vozidle Titus další příklad úspěšné spolupráce mezi společností Nexter Systems a Tatrou,“ připomněl předseda představenstva Tatry Trucks Petr Rusek.

Foto: Foto Tatra Trucks

Francouzská zbrojovka představila houfnici CAESAR 8x8 ráže 155 mm umístěnou na podvozku Tatra

Podle viceprezidenta společnosti Nexter Systems pro Evropu a střední Asii Alexandera Penleyho nabízí podvozek Tatra díky nezaměnitelné a výjimečné koncepci s tuhou nosnou rourou a nezávisle zavěšenými a odpruženými polonápravami projektu Caesar zcela nové možnosti.

„Výrazným způsobem rozšiřuje využití zbraňového systému nejen v oblasti jeho mobility, ale též modularity konstrukce a možnosti využití podstatně zvýšené užitečné hmotnosti při současně lepším poměru výkonu motoru a celkové hmotnosti vozidla. Zmíněné výhody byly rozhodující při našem výběru dodavatele podvozků,“ dodal Penley.

Houfnice Caesar 8x8 je postavena na čtyřnápravovém podvozku řady Tatra Force, kromě podvozku využívá také kompletního hnacího traktu kopřivnické automobilky. Je uzpůsobena i pro použití nejmodernějších dělostřeleckých granátů s prodlouženým doletem a také pomocnými raketovými motory, které dostřel výrazně prodlužují. Hmotnost zbraně je zhruba 30 tun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám