Hlavní obsah

Rekonstrukce Šlechtovy restaurace je opět v nedohlednu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ale

Šlechtova restaurace v pražské Stromovce, původně barokní letohrádek ze 17. století, stále čeká na dlouho slibovanou rekonstrukci. Z informace, že by se s opravami mohlo začít už letos v dubnu nebo květnu, se opět stala otázka. Vedení hlavního města musí totiž celé řízení znovu přezkoumat.

Rekonstrukce Šlechtovy restauraceVideo: Novinky

 
Článek

Výběrové řízení bylo vyhlášeno vloni v dubnu. Proces byl ale obzvlášť náročný, zapojilo se do něj mnoho institucí. Na počátku letošního roku vybrala Rada hlavního města Prahy vítěze tendru, kterým se stala firma Pracom. Opravu Šlechtovy restaurace nabídla za částku 101 miliónů korun bez DPH. Jeden z neúspěšných uchazečů se ale odvolal, a celé řízení se tak bude muset přezkoumat. Je dost pravděpodobné, že se tím rekonstrukce opět oddálí.

„Šlechtova restaurace se ještě nikdy nedostala do tohoto stadia, kdy byl již vybírán zhotovitel této zakázky,“ řekl Novinkám pražský radní Jan Wolf.

Jak věc dopadne, rozhodne nová výběrová komise. Pokud by se přiklonila k variantě, že zakázka je v pořádku, nebo by prvního uchazeče vyloučila a vybrala druhého v pořadí a nikdo další by se neodvolal, mohlo by se s rekonstrukcí začít už letos v dubnu nebo květnu.

Rekonstrukce bude. Jen se neví kdy

Pokud ale budou následovat další odvolání nebo se zakázka dokonce dostane k Úřadu pro hospodářkou soutěž v Brně, automaticky se rekonstrukce opět oddálí.

Podle slov pražského radního je jisté, že se rekonstruovat bude. Otázkou pouze je, zda to bude v horizontu týdnů nebo měsíců.

Rekonstrukcí má projít kompletně celý letohrádek, ke kterému se přistaví i nová budova. Ta má sloužit především jako zázemí pro personál a kuchyň. Budou zde také umístěny toalety pro všechny návštěvníky Stromovky.

Šlechtova restaurace fungovala až do 60. let 20. století, než byla zrušena. Pro její rekonstrukci vznikla dokonce v roce 1994 Občanská iniciativa pro podporu znovuzrození Šlechtovy restaurace, která se všemožnými způsoby snažila na stav restaurace upozornit.

Reklama

Výběr článků

Načítám