Hlavní obsah

Daňový Armagedon, kritizují političtí oponenti plány ČSSD

Právo, Novinky, zpe, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Dlouhodobý program ČSSD, který si strana v sobotu schválila a který kritizuje nízké daně v Česku, se ihned ocitl pod palbou kritiky opozičních, ale i koaličních politiků. ODS například uvedla, že sociální demokraté touží lidem naordinovat daňový Armagedon.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegáti sjezdu ČSSD

Článek

Aktuální program ČSSD je podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka varováním pro každého, kdo by si myslel, že daně už nemohou být složitější a nákladnější než dnes.

„Socialisté si myslí opak, a proto nám chtějí naordinovat daňový Armagedon v podobě více sazeb daní, nespravedlivého progresivního zdanění lidí i firem, zvýšení majetkových daní. Vše s cílem vytahat z kapes daňových poplatníků další peníze navíc,“ uvedl Skopeček.

Vidí v tom prý neutuchající touhu utrácet a přerozdělovat peníze, které vydělal někdo jiný.

S dlouhodobým programem ČSSD nesouhlasí ani koaliční lidovci. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou priority jinde.

„Není třeba daně zvyšovat a přerozdělovat, ale udržet nízkou nezaměstnanost a nechat lidem peníze díky daňovým slevám a bonusům,“ napsal na Twitteru. Budoucnost státního rozpočtu podle něj nelze stavět na vyšších daních, ale na efektivní a úsporné státní správě a investicích.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek Právu řekl, že jeho strana chce daňovou kvótu snižovat o tři až čtyři procenta. „My chceme levnější stát a méně přerozdělování. A nechat peníze lidem,” komentoval.

V ČR nejsou daně nízké, namítá Babiš

Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s tvrzením, že jsou daně v ČR extrémně nízké. „V mezinárodním srovnání se pohybujeme spíše kolem průměru. Tvrzení soc. dem. je zavádějící a má odůvodnit jejich návrhy na obecné zvyšování daní. Ptáte-li se, jestli je toto cesta pro ČR, tak říkám ne!“ vyjádřil se pro Novinky ministr financí.

Podle něj je nutné porovnávat výši daňové kvóty se srovnatelnými státy v regionu.

„Např. v Polsku je 33,3 procenta; v Maďarsku 39,2 procenta; a na Slovensku 32,4 procenta. Rozhodně tak není extrémně nízká v kontextu států s podobným vývojem v našem regionu, když v ČR je 34,4 procenta,” uvedl Babiš.

Varoval, že zvyšování sazeb a kvóty by měly negativní dopad na ekonomický růst a snížil by příjmy občanů. „My naopak jdeme cestou snižování daňových úniků, tím sice mírně kvóta roste, ale s tím rozdílem, že vyšší daně platí jen ti, kdo podváděli na daních, tedy ne všichni, jak chce ČSSD,” dodal Babiš.

Výběr článků

Načítám