Hlavní obsah

V kauze radnice Prahy 1 jde o statisícové úplatky

Právo, Radim Vaculík
Praha

V kauze předsedy finančního výboru radnice Prahy 1 Martina Skály jde podle nynějších zjištění Práva o možnou korupci a předání statisícových úplatků týkajících se pronájmu nemovitých prostor patřících této městské části.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právu to v úterý potvrdil šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek. Původně se spekulovalo o tom, že se případ týká údajně nevýhodného prodeje části majetku radnice, což doteď prověřuje pražská kriminálka.

Podle informací redakce ale tato věc s razií policie minulé úterý na radnici a také ve Skálových firmách nesouvisí. Kauzu možné korupce totiž řeší detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), a nikoli pražská policie, což Právu potvrdil i Lelek.

„Mohu sdělit, že ve věci bylo minulý týden zahájeno trestní stíhání tří osob, z nichž jedna je úřední osoba z radnice Městské části Praha 1, zbylé dvě ze soukromého sektoru. Všichni tři jsou stíháni vazebně,“ řekl Právu Lelek.

Úředníkovi hrozí až 10 let

Na dotaz redakce, čeho se obvinění týká, podotkl, že nejde o policejní prověřování ohledně prodeje majetku radnice, které osobně jako žalobce rovněž dozoruje, nýbrž o dlouhodobý pronájem nemovitých prostor této městské části.

U prvního skutku z důkazní situace a z podezření policie vyplývá, že měl být předán úplatek ve výši 300 tisíc korun a obdobná částka byla ještě přislíbena
státní zástupce Jan Lelek

„Všem třem osobám je kladeno za vinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, úřední osobě navíc také zneužití pravomoci a dalším dvěma osobám zločin podplácení,“ uvedl Lelek.

Upřesnil, že policie vyšetřuje celkem dva skutky možné korupce týkající se pronájmu nemovitostí patřících radnici, kdy si obvinění mezi sebou dávali statisícové částky.

„U prvního skutku z důkazní situace a z podezření policie vyplývá, že měl být předán úplatek ve výši 300 tisíc korun a obdobná částka byla ještě přislíbena. U druhého skutku rovněž mělo již dojít k předání úplatku, avšak v blíže neupřesněné výši,“ konstatoval šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Dodal, že úředníkovi radnice, tedy podle dostupných informací Skálovi, hrozí v případě odsouzení tři roky až desetiletý trest, soukromým osobám jeden rok až šest let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám