Hlavní obsah

TOP 09 chce elektronické volby či plnění závazků v NATO

Novinky, bja

Odpovědnost při plnění povinností v rámci NATO či EU nebo třeba elektronické volby, to jsou některé z bodů dlouhodobého programu TOP 09. Strana ho představuje v rámci „roadshow“ s názvem Vize 2030. S ní plánuje postupně objet všechny kraje České republiky. V pondělí měla zastávku v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek představuje VIZI 2030.

Článek

Do prostoru DUP36 v centru Prahy si vizi TOP 09 přišlo poslechnout zhruba 300 lidí. Podle Kalouska nešlo o náhodně vybrané místo, protože se jedná o někdejší antikvariát, který po dvou dekádách fungování nyní kvůli EET zavřel.

V úvodním slově předseda strany Kalousek shrnul, že stejně jako lidé si plánují svůj život na déle než čtyři roky, tak i jeho strana chce mít nějaké dlouhodobé cíle. „Některé věci jsou tak obtížné, že musíme začít hned, už včera bylo pozdě,“ uvedl Kalousek.

Dodal, že Česko čekají kromě doby prosperity i různá rizika, jako je ekonomická, environmentální nebo bezpečnostní krize. Je proto podle něj potřeba být vůči nim odolný a tuto odolnost zvyšovat.

TOP 09 chce oslovit a zastupovat zejména střední třídu – lidi, kteří pracují a nic od státu nechtějí, a přesto jsou podle ní „šikanováni a buzerováni různými nařízeními”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roadshow TOP 09 VIZE 2030. Na snímku Karel Schwarzenberg

Ženíšek: Rusko je hrozba

Součástí dlouhodobé vize strany je i bezpečnost. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil za největší současnou hrozbu Rusko – zemi, která je blízko a snaží se o změnu teritoriálního uspořádání. Je podle něj potřeba, aby byla Česká republika součástí NATO a EU, které jí zajistí bezpečí. Proto by také měli Češi začít plnit své povinnosti v rámci těchto uskupení.

„Pokud chceme být silný partner, tak musíme plnit svoje závazky. Chceme, aby ČR vynakládala dvě procenta (HDP, pozn. red.) na svoji obranu,“ shrnul Ženíšek vizi své strany.

TOP 09 má také v úmyslu přitáhnout k volbám mladé lidi. Poslanec Martin Plíšek uvedl, že strana má v plánu v následujícím volebním období předložit zákon o elektronických volbách. „Jsme přesvědčeni o tom, že mohou zvýšit zájem o volby nejen u mladé generace,“ zdůvodnil Plíšek.

Poznamenal, že součástí takové změny by bylo i kvalitní zabezpečení, aby nemohly být volby někým ovlivněny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roadshow TOP 09 s názvem VIZE 2030. Na snímku Dominik Feri

Vouchery na kulturu pro mladé?

Řeč byla i o kvalitním zdravotnictví nebo o kultuře. Jedním z nápadů jsou třeba vouchery na kulturu pro mladé lidi. Ačkoli by podle Kalouska mohl být nápad považován za socialistický, je prý nutné, aby mladí lidé znali svoji kulturu – proto je potřeba se jim na to složit.

Je to však zatím jen vize, nápad, o kterém chce strana diskutovat se svými voliči. Zda jej zařadí do programu, tak není zatím jisté.

TOP 09 se svojí roadshow již navštívila Pardubický kraj, do poloviny dubna by pak chtěla objet všechny kraje v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám