Hlavní obsah

Ve vládě, která by dál rozšiřovala EET, už nebudu, prohlásil Jurečka

Aktualizováno

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nechce být do budoucna ve vládě, která by v dalších dvou vlnách rozšířila systém elektronické evidence tržeb (EET). Prohlásil to v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Jurečka řekl, že KDU-ČSL je proti zavedení EET ve třetí a čtvrté vlně. Na přímý dotaz moderátora, jestli by byl ve vládě, která by takto systém evidence rozšířila, odpověděl, že nikoliv.

Jurečka podotkl, že například většina řemeslníků vydává faktury a peníze inkasuje prostřednictvím převodů na účtu, a tudíž nemá smysl, aby se na ně vztahovala elektronická evidence.

Ministr současně navrhuje dotovat drobné podnikatele, zejména prodejce na venkově, aby v malých obcích nemuselo v důsledku nedávného rozšíření EET dojít na zavírání jediných obchodů v místě, což se už děje. [celá zpráva]

Kalousek: To je socialismus

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že elektronická evidence tržeb neměla být vůbec zavedena, protože postihuje svobodné podnikání. V té souvislosti vnímá Jurečkův návrh na dotování drobných podnikatelů na venkově za socialistickou praktiku.

„Nejdříve zavedete evidenci s tím, že to narovnává prostředí, a pak budete vybrané subjekty dotovat,“ podivil se Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek při rozhovoru pro deník Právo

Jurečka reagoval argumentem, že dotace by šly tam, kde by v podstatě měly charakter veřejné služby.

Reklama

Související články

Babiš: Ples jednou za čas může být bez EET

Vesnické nebo dobrovolnické spolky, které jednou za čas pořádají plesy či kulturní akce nemusí elektronicky evidovat tržby. Podle ministra financí Andreje...

Výběr článků

Načítám