Hlavní obsah

Demagog.cz: Čeští politici mluví pravdu. Většinou

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomu, co říkají čeští politici, lze věřit zhruba ze šedesáti procent. V pětině případů uvádějí v diskusích nepravdivé údaje, což ale neznamená, že jde o lež. Zbytek tvoří výroky, které jsou sporné nebo neověřitelné. Ve srovnání se svými kolegy ze Slovenska nejsou horší ani lepší. U východních sousedů je situace podobná. Vyplývá to z pětiletého monitoringu výroků, kterým se zdarma zabývá dvacet nadšenců ze serveru demagog.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování. Ilustrační foto

Článek

„Voličům můžeme na základě tohoto ověřování výroků dát jediné doporučení. Volič musí mít vždy kritické myšlení a brát věci s rezervou. Nelze přijímat předkládaná data bezmyšlenkově a slepě,“ řekl Právu vedoucí projektu Jan Tvrdoň.

Zdůraznil, že nikoho z politiků nelze označit za vysloveného lháře, ale také ne za stoprocentně pravdomluvného.

Lež a nepravda

Nadšenci za uplynulých pět let prověřili pravdivost 7500 výroků od 350 českých politiků. Zazněly především v televizních diskusích nebo v rozhovorech pro tištěná média. Tým ověřovatelů tvoří především mladí politologové nebo ekonomové.

Údaj, který zazní v diskusi (může jít o pouhou větu), ověří a podrobné vyjádření k němu zveřejní na své internetové stránce. Nejde o žádné komentáře. Vyjádření k výroku je pouze výčtem suchých dat. „Termín jako lež, tedy vědomě řečená nepravdivá informace, vůbec nepoužíváme. Vycházíme z toho, že politik mohl mít neúplné či špatné podklady. Data, o nichž hovoří, mohl špatně pochopit,“ zdůraznil Tvrdoň.

Projekt ověřování výroků politiků vytvořili kdysi studenti politologie brněnské Masarykovy univerzity. Začal před sedmi lety na Slovensku a před pěti lety se přenesl do Česka.

Cílem je ulehčit lidem přístup k politice. Zájemci mají možnost si po bouřlivé politické diskusi otevřít internetové stránky projektu a podívat se, které výroky byly pravdivé, nepravdivé, které zavádějící nebo neověřitelné.

Náročné ověřování

Práce kontrolora výroků je náročná. Pravdivost některých lze ověřit za pár minut. V jiných případech jde o celé hodiny.

„Ověřovali jsme již i taková data, jako jsou výnosy mléka u průměrné finské farmy nebo jak se vyvíjela sklizeň brambor na Vysočině v padesátých letech minulého století. Některé výroky jsou neuvěřitelné,“ uvedl vedoucí projektu.

Neověřitelná jsou tvrzení typu „již čtrnáctkrát jsem ministra žádal, aby s věcí něco udělal“. S rezervou je nutné vnímat také informace, které měly padnout na neoficiálních schůzkách politiků.

Největší zájem o práci kontrolorů výroků byl v době prezidentských voleb, kdy zaznamenal server mezi jednotlivými volebními koly zhruba sto tisíc přístupů uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám