Hlavní obsah

Bude nezvykle teplo, slibují meteorologové

• Aktualizováno
Novinky, mif

Chladné dny se do Česka patrně již nevrátí, naopak jaro se přihlásí o slovo nebývale silně. Březen by měl být totiž podle meteorologů nadprůměrně teplý. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že období od 27. února do 26. března 2017 bude jako celek teplotně nadnormální,“ uvedli meteorologové.

Podle nich se bude od dlouhodobého průměru pravděpodobně nejvíce odlišovat hned první předpovědní týden. „Během dalších týdnů by se teploty měly pohybovat převážně blízko hranice nadnormálních a normálních hodnot,“ stojí v měsíčním výhledu ČHMÚ.

Klidně i 15 °C

Tomu, že bude počasí na danou roční dobu nezvykle teplé, nasvědčuje i předpověď na nadcházející týden. Podle ní by se nejvyšší denní teploty měly například v pondělí pohybovat až okolo 11 až 15 °C.

V dalších dnech sice rtuť v teploměrech nepatrně klesne, stále by však měly nejvyšší teploty přes den atakovat hranici deseti stupňů. Během noci by se nejnižší teploty na našem území měly pohybovat nad nulou, mrznout by mělo jen výjimečně.

Přemíra srážek nehrozí

Počasí v březnu nepokazí ani  množství srážek. „Očekáváme, že celkový úhrn srážek za období od 27. února do 26. března se bude pohybovat v intervalu běžných hodnot pro tuto roční dobu,“ podotkli meteorologové.

„Ani během jednotlivých týdnů se předběžně neočekávají výraznější změny v hodnotách celkového množství srážek,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 27. února do 26. března v letech 1981 až 2010 byla 2,7 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 40 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Nejvyšší průměrná teplota v daném období byla v roce 1990, kdy činila 6,5 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám