Hlavní obsah

Po studeném a deštivém víkendu nastoupí aprílové počasí

Novinky, kčt

Závěr týdne přinese velkou oblačnost s občasným deštěm a na horách se sněžením. Až do soboty bude přetrvávat silný vítr, který se v nejvyšších polohách v noci ze čtvrtka na pátek objeví v podobě orkánu. V pátek meteorologové dokonce kvůli střetu studené fronty s teplým vzduchem nevylučují bouřky. Od pondělí se budou srážky střídat s jasnou oblohou, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Phil Noble, Reuters

Závěr týdne bude ve znamení oblačnosti a deště, v pátek vítr zesílí až do rychlosti 130 km/h.

Článek

Ve čtvrtek bude přes den převažovat velká oblačnost, počasí začne ovlivňovat studená fronta. Odpolední maxima vystoupají na 9 až 13 stupňů, na jižní Moravě dokonce až na 15 stupňů. Bude stále přetrvávat čerstvý vítr, v nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h. Během večera zesílí, v nížinách až na rychlost 90 km/h.

„Na vrcholcích hor se přes noc objeví orkán Thomas, nazvaný podle tlakové níže, který bude mít v nárazech rychlost až 130 km/h a ustane až během pátečního dopoledne,” sdělila Honsová. [celá zpráva]

Noc ze středy na čtvrtek byla neobvykle teplá. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu padly na 76 stanicích, které měří teplotu déle než 30 let, teplotní rekordy. Vůbec nejvyšší teplotu naměřila stanice Brno-Žabovřesky, kde bylo 9,2 stupně Celsia.

Stanice s rekordními teplotami
StaniceTeplotní minimum dnes (ve stupních Celsia)Dosavadní nejvyšší teplotní minimum (ve stupních Celsia/rok)
Brno, Žabovřesky9,25,3/2008
České Budějovice, Rožnov8,77,8/1903
Strání8,65,6/1968
Strážnice8,67,6/1968
Neumětely8,65,1/2008
Troubsko8,44,0/2008
Staňkov8,44,7/1998
Plzeň, Bolevec8,35,6/2008
Brod nad Dyjí8,35,2/2008
Byňov8,22,2/2002
zdroj: Český hydrometeorologický ústav

V pátek se výrazně ochladí, v průběhu dne bude sněžit v polohách nad 300 m n. m. Ranní minima budou klesat od 6 do 2 stupňů. Studená fronta přijde do relativně teplého vzduchu, a proto nejsou v pátek ráno a dopoledne vyloučené - v únoru zřídka se objevující - bouřky.

Přes den bude oblačno se silným větrem, odpolední maxima vystoupají od 3 do 7 stupňů, pocitově ale zůstanou na nule. Během noci z pátku na sobotu budou teploty klesat od 0 do -4 stupňů, řidiči by proto měli v sobotu ráno počítat s náledím.

Od příštího týdne aprílové počasí

V sobotu bude stále oblačno, ranní teploty se budou pohybovat mezi 0 a -4 stupni. Odpolední teploty vystoupají nad bod mrazu a budou kolísat mezi 3 až 7 stupni. „Vítr bude postupně slábnout, v nárazech dosáhne maximální rychlosti 20 km/h. V oblastech nad 400 m n. m. se objeví sněhové srážky,” informovala Honsová.

V neděli budeme potřebovat deštníky, převažovat bude oblačná obloha s občasným deštěm, na horách se sněhem. Ranní teploty budou klesat od 3 do -1 stupně, odpolední maxima dosáhnou 4 až 8 stupňů.

V nadcházejících týdnu se bude střídat jarní počasí se zimním. V pondělí bude převážně polojasno nebo slunečno, odpolední teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni. V úterý jasnou oblohu vystřídá oblačnost s deštěm, v horských oblastech se sněhem. Odpolední teploty vyšplhají maximálně k 8 stupňům.

Reklama

Výběr článků

Načítám