Hlavní obsah

Nakladatelství prodávalo trička a hrnky s Hitlerem. Chtělo vyhovět zákazníkům

Vydělat na motivu nacistického vůdce Adolfa Hitlera se rozhodlo nakladatelství Naše vojsko. Ke koupi nabízelo omezenou sérii hrnků a triček s jeho portrétem. Jak ve středu upozornil Český rozhlas, prodej takovéhoto sortimentu je věcí vkusu, ale není trestný. Židovská obec nicméně prodej takovýchto předmětů vnímá jako propagaci nacismu.

Foto: repro Naše vojsko

Triko s podobiznou Adolfa Hitlera

Článek

Zatímco nakladatelství tvrdí, že předměty s motivem Hitlera pouze vyhovělo přání zákazníků a odmítá, že by se jednalo o propagaci nacistické ideologie, Federace židovských obcí to považuje za nevkusné.

„Určitě tím propagují nacismus. Je to lumpárna, to je šílený,“ citoval rozhlas vrchního zemského rabína Karola Sidona.

Foto: repro Naše vojsko

Hrnek s podobiznou Adolfa Hitlera

Jak připomněl expert na extremismus Miroslav Mareš, tento čin nemusí být posouzený jako trestný, pokud se nepodaří prokázat úmysl propagovat neonacismus nebo mu vyjadřovat sympatie.

Zatímco hrnky a trička s Hitlerem již z webu zmizely, zájemci si mohou koupit alespoň triko se sovětským maršálem Josifem Stalinem či ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Na výběr mají rovněž revolucionáře Che Guevaru, prvního československého prezidenta T. G. Masaryka či zpěváka Karla Gotta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám