Hlavní obsah

Maturovat z matematiky budou muset povinně i studenti na odborných školách

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Od jara roku 2022 budou muset studenti středních odborných škol povinně maturovat z matematiky. Na svém pondělním jednání o tom rozhodla vláda. Výjimku mají umělecké, zdravotnické a sociální obory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Už dříve kabinet schválil povinnou maturitu z matematiky pro gymnázia a lycea. Ta ji budou mít o rok dříve.

„Střední odborné školy budou mít povinnou maturitu z matematiky od školního roku 2021/2022. Je to pouhopouhý jeden rok po gymnáziích a lyceích, myslím, že takhle je to fér,“ řekla novinářům Valachová.

Povinnou maturitu z matematiky nebudou muset mít umělecké obory, zdravotnické obory a obory sociálních služeb. „Odpovídá to debatám, které se vedou roky,“ podotkla Valachová.

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka se snažil, aby výjimku dostaly také zemědělské školy. Jeho návrh ale o jeden hlas neprošel.

„Nutí maturovat studenty z matematiky na stejné úrovni jako studenty gymnázia, byť nemají stejný počet hodin. Nepochopitelně však byly vyřazeny obory zdravotické, sociální a umělecké. Dokonce budou mít povinnou maturitu z matematiky takové obory jako fotograf, masér sportovní a rekondiční či vlasová kosmetika,” komentoval Jurečka.

Valachová s ním však nesouhlasí. „Nedávalo by to smysl. Představte si, že agropodnikání jako zemědělský obor by matematiku neměl a ekonomika jako ekonomický obor by matematiku měl. Proč jednou tak a jednou onak?“ argumentovala ministryně.

Jelikož se jedná o nařízení vlády, parlament rozhodnutí kabinetu nebude posuzovat.

Anketa

Je rozumné, že matematika bude součástí povinné maturity na všech středních školách?
Ano
54,5 %
Ne
45,5 %
Celkem hlasovalo 8058 čtenářů.

Výběr článků

Načítám