Hlavní obsah

Mládek chce lidem zatrhnout možnost vyjednat si lepší tarif

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Když člověk bouchne do stolu a pohrozí mobilnímu operátorovi, že přejde jinam, často se domůže lepší ceny tarifu. To by však mělo skončit. Zakázat to chce ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Navrhl, aby operátoři dávali lidem ceny výhradně podle ceníků, které by navíc museli zveřejnit. I přesto, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) varuje, že to povede k zakonzervování cen, Mládek tvrdí, že tarify zlevní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek.

Článek

Sporný paragraf Mládek navrhl v novele zákona o elektronických komunikacích, která má za cíl zlevnit mobilní data. ČTÚ však varuje, že efekt by mohl být přesně opačný.

„Návrh zakázání individuálních cen s námi nebyl konzultován, nechápeme, proč byl předložen,“ řekl Novinkám mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Dodal, že pro lidi by to nakonec vůbec žádné zlevnění znamenat nemuselo. „Je nebezpečí, že to nepovede ke snížení, ale zakonzervování cen pro domácnosti,“ zdůraznil.

Znění návrhu, který chce Mládek protlačit vládou i Sněmovnou:
2. V § 54 se za odstavec 2 doplňuje nový odstavec 3, který zní: „(3) Podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací a poskytovatel univerzální služby nesmí při prodeji služeb spotřebitele diskriminovat; zejména nesmí spotřebitelům poskytovat služby za jiné ceny, než jaké byly uveřejněny podle odstavce 1.”

Mládek s tím ale nesouhlasí a tvrdí přesný opak. „Jestli několik procent populace, která bude asertivně schopna vyjednávat, si zlepší tarif... já bych byl rád, aby to měli všichni,“ prohlásil Mládek.

Mluvčí společnosti O2 Lucie Pecháčková Novinkám přitom řekla, že podle odhadů operátora mají takzvané retenční zvýhodněné nabídky až dvě třetiny lidí.

Je to rozplizlé

„Já to chápu tak, že slevy budou moci být, ale budou muset být někde napsané, když splním tohle, tak bude tohle. Ne, že oni vám je tahají z klobouku a vy nevíte, jaké mají rozpětí,“ hájil svůj návrh ministr

„Problém je dneska v tom, že je to rozplizlé, že ty simky jsou poskytovány rodinným příslušníkům firem,“ dodal.

Novelu by měla během nadcházejícího týdne řešit vláda. Mládek ji chce poté protlačit Sněmovnou ve zrychleném čtení podle paragrafu 90. Je však otázka, jestli se to kvůli zmíněnému spornému paragrafu vůbec podaří.

Šéf průmyslu je dlouhodobě pod tlakem, že jde na ruku mobilním operátorům. Vše začalo, když ministerstvo průmyslu v Bruselu vystoupilo proti snížení velkoobchodních cen za roaming. Do věci se poté vložil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Anketa

Jste pro, aby vám operátoři nesměli poskytnout nižší tarify, než ty oficiální v ceníku?
Ano
5,9 %
Ne
94,1 %
Celkem hlasovalo 10045 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám