Hlavní obsah

Divoký západ nehrozí, tvrdí Chovanec s puškou v ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žádný Divoký západ nehrozí, hlásá ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve videu, které se před několika dny objevilo na serveru YouTube. Chovanec v něm hájí návrh na zakotvení ústavního práva držet zbraň. Návrh novely ústavního zákona o bezpečnosti už podepsalo 35 poslanců ze čtyř stran.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s winchestrovkou

Článek

„Asi jste zaznamenali diskusi o držení zbraní v naší zemi,“ říká Chovanec v úvodu videa (můžete ho zhlédnout zde). Mluví pak o svém návrhu ústavního zákona, který by měl posílit postavení držitelů legálních zbraní.

„Důvodem je, že se v Evropě zhoršuje bezpečnostní situace, ale také jde o směrnici EU, která se pokouší část držitelů zbraní odzbrojit,“ vysvětluje Chovanec.

„Chci požádat kritiky, kteří hrozí Divokým západem v české kotlině, aby si můj návrh alespoň přečetli,“ říká ministr a pózuje přitom s puškou – winchestrovkou.

Součást bezpečnosti země

Ministr proti návrhu Evropské komise, který by omezil držení legálních zbraní, vystupuje dlouhodobě. Ve videu dokonce říká, že směrnice EU o zbraních by mohla teroristům paradoxně pomoci.

Legální držitelé zbraní, kteří jsou proškolení, se podle Chovance stanou součástí bezpečnosti země.

Chovanec dodává, že nikdo nechce zvýšit počet zbraní mezi lidmi ani zjednodušit přístup k nim. „Nadále bude platit, že kdo použije zbraň mimo nutnou obranu, bude trestán,“ podotýká.

Babiš je proti

Proti návrhu se dlouhodobě staví vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Pro Právo už dříve poznamenal, že Spojené státy si právo nosit zbraň do ústavy vložily na konci 18. století, kdy neexistovala policie či klasická armáda.

„Věřím, že jsme dnes jinde. Navíc již dnešní zákony samozřejmě umožňují tomu, kdo má zbraň, použít ji proti teroristovi,“ uvedl Babiš.

Výhrady měli i politici jiných stran. Podle kritiků jde o gesto či zbytečnou hysterii.

Návrh novely ústavního zákona o bezpečnosti podepsalo celkem 35 poslanců napříč politickým spektrem. Kromě sociálních demokratů svůj podpis připojili i poslanci hnutí ANO, KSČM či ODS.

Návrh nyní posoudí vláda, poté poputuje do Sněmovny. Aby zákon platil, musela by ho v obou parlamentních komorách schválit třípětinová většina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám