Hlavní obsah

S léčbou zlomenin pomáhají lékařům v Ostravě inženýři

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Novou metodu léčby zlomených holenních kostí zkoušejí v ostravské fakultní nemocnici ve spolupráci s laboratoří biomechaniky, která je součástí Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství VŠB-TU v Ostravě. Laboratoř nyní vyvinula nový fixátor zlomenin, který je výrazně lehčí než ten původní a který navíc obsahuje i čidla propojená s počítačem, aby měl lékař přehled o vytvářeném tlaku a tím i mohl ovlivnit výsledky léčby.

S léčbou zlomenin pomáhají lékařům v Ostravě inženýřiVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Zátěž můžeme přidávat, nebo ubírat, a následně měříme tlak přímo v místě zlomeniny speciálními čidly,“ říká doktorand ze zmíněné fakulty Jiří Kohut, který vede laboratoř mechaniky.

Fixátor, který vyvinuli ostravští inženýři, používají lékaři již delší dobu, novinkou je nyní lepší konstrukční řešení. „Vývoj fixátorů jde dvěma směry, jak po stránce používání čidel a kontroly zátěže, tak i z hlediska odlehčení konstrukce. Během tří měsíců se nám podařilo fixátor zlehčit díky jeho novému konstrukčnímu řešení o 900 gramů,“ dodává Kohut. Protože pacient nosí pomůcku někdy i více než půl roku, jde o významný posun.

Ortopedické vložky propojené s mobilem

K léčbě lékaři využívají spolu s fixátorem také speciální chodník, který měří, zda pacient chodí správně a jakým způsobem zatěžuje chodidla. Vše vyhodnocuje počítač. „Když pacient projde po chodníku, přesně se ukáže, jak zatěžuje končetinu. My pak můžeme přidávat zátěž, aby zhojení končetiny bylo lepší,“ říká primář Traumatologického centra Leopold Pleva.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pacientka Gabriela Lasevičová a vedoucí laboratoře mechaniky Jiří Kohut, který pracuje na vývoji fixátoru zlomenin.

„Po propuštění z léčby pacient dostane do bot ortopedické vložky, které má spárované s mobilním telefonem a které hlídají, když například nohu přetíží,“ dodává Jiří Kohut.

Jednou z pacientek, která léčbu vyzkoušela na vlastní kůži, je Gabriela Lasevičová, která před sedmi měsíci utrpěla těžký pracovní úraz - tříštivou otevřenou zlomeninu.

„Ještě jsem si na to nezvykla, nejvíce mne trápí ty vpichy a dráty,“ říká pacientka. Přesto je samozřejmě ráda, že má možnost nové metody léčby využít jako jedna z prvních.

Pokud se ukáže, že nové metody léčby a rekonvalescence představují velký přínos včetně zkrácení rekonvalescence, nemělo by nic bránit v tom, aby se léčba rozšířila i do dalších nemocnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám