Hlavní obsah

BIS loví mezi studenty, nabízí exkluzivní stáže

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemská kontrarozvědka, tedy Bezpečnostní informační služba (BIS) začala hledat lidi do svých řad už mezi vysokoškolskými studenty. Ve snaze vyhlédnout si dopředu ty nejlepší nabídla vážným zájemcům o svět tajných služeb speciální týdenní stáž.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a bis.cz

Článek

Na ní si vybraní studenti budou moci práci důstojníků kontrarozvědky na týden tzv. osahat a dostat se do hledáčků personalistů služby ještě před ukončením studií.

„Podobně se chovají tajné služby i v zahraničí. Snažíme se tímto oslovit kvalitní a perspektivní studenty se skutečně vážným zájmem o naši práci, kteří by u nás později mohli pracovat,“ vysvětlil mluvčí BIS Jan Šubert.

Tajná služba ale zároveň dopředu upozorňuje, že o čiré dobrodruhy nestojí. „Rozhodně nejde o to, že by si snad vysokoškoláci v reálných situacích a operacích naostro osahávali a zkoušeli zpravodajské řemeslo,“ konstatoval šéf BIS Michal Koudelka.

Podle Šuberta mají studenti na výběr mezi čtyřmi základními tématy stáže, mezi kterými je kybernetická bezpečnost, právo, informační technologie nebo oblast terorismu. Podmínkou pro absolvování stáže, která se má uskutečnit letos v květnu, je přitom kromě české národní příslušnosti a trestní bezúhonnosti zejména zpracování podrobné eseje na zvolené téma.

Mluvčí kontrarozvědky v této souvislosti přiblížil, že vhodné uchazeče si poté služba vybere i na základě motivačního dopisu.

V minulosti se přihlásily tisíce lidí

Aktivní přístup při hledání nových zaměstnanců zvolila tajná služba v nedávné minulosti už několikrát. Oproti dřívějším zvyklostem např. měla svůj stánek i na veletrhu pracovních příležitostí. Nábor nových lidí umožnila BIS finanční injekce na personální i technické posílení.

Hodnotit zájem studentů o nabídku stáže je podle Šuberta s ohledem na její čerstvost zatím předčasné, zájemci mají čas na zaslání přihlášek do začátku března. Předchozí náborové kampaně každopádně přivedly ke službě několik tisíc zájemců.

Reklama

Výběr článků

Načítám