Hlavní obsah

Změny ve vyšetřování navržené Sněmovnou jsou nesystémové, tvrdí žalobci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, by neměli kvůli možným osobním vazbám dohlížet jiní žalobci. Na základě návrhu vyšetřovací komise k policejní reorganizaci to ve čtvrtek uvedla Sněmovna. Dolní parlamentní komora proto žádá vládu, aby v tomto duchu novelizovala trestní řád. Navržené změny jsou ale podle odborné veřejnosti protústavní.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

V případě trestného činu zneužívání pravomoci, z něhož by byli podezřelí vedoucí státní zástupci nebo jejich náměstci, by navíc podle dolní komory neměla plynout promlčecí doba.

Změna by se měla týkat případů, pokud by se jednalo o podezření z trestných činů spáchaných při výkonu funkce. Vztahovat by se měla podle usnesení i na bývalé státní zástupce. Trestní řád by měl upravit podle usnesení taky zastupování obžaloby před soudem.

Se změnami, které navrhuje Sněmovna, nesouhlasí unie státních zástupců. Podle ní jsou nesystémové a popírají roli státního zástupce v trestním procesu. V podobném duchu se vyjádřil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle jeho slov by po zrušení práva žalobců na vyšetřování zločinů nemohli žalobci napravovat chyby policie.

Proti návrhu Sněmovny bylo také 33 poslanců hnutí ANO. Změna by byla podle místopředsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO) v rozporu s ústavou, podle níž žalobu v trestním řízení zastupuje státní zastupitelství. Vondráček zdůraznil, že ústava nedává žádné výjimky. S návrhem usnesení nesouhlasil  ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám