Hlavní obsah

Česku vládne mráz a sníh, ale lesy jsou plné hub

Právo, Vladimír Klepáč

Přestože leckde mrzne, až praští, a Česko je pod sněhem, někteří lidé raději než na lyže či brusle vyrážejí – na houby. Rostou a pořádně! Protože jsme národem houbařů, mnozí vědí, že právě teď je ideální čas vyrazit na penízovky sametonohé nebo hlívy ústřičné. Zpod sněhové pokrývky můžou na houbaře vykouknout i Jidášovo ucho nebo ohnivci.

Foto: Jan Švábek, Právo

Nejen běžkaři, ale i houbaři vyrážejí v zimě do lesů.

Článek

„Ohnivcům šarlatovým i rakouským se velmi daří. Lesy v okolí Národního parku Podyjí na Znojemsku jsou i plné penízovek sametonohých. Zima vydatná na sníh dává půdě vláhu. Je to takový malý příslib toho, že letošní houbařská sezóna by mohla být velmi dobrá,“ řekl Právu biolog Jihomoravského muzea a spoluautor nedávno vydané knihy Houbařský rok na Znojemsku Radomír Němec.

Sníh houbám přeje Poslední skvělé houbařské sezóny byly v letech 2009 až 2010. Předcházely jim zimy s vydatným sněžením. Právě bílá peřina zajistí, aby byla půda v lesích dostatečně vlhká na jaře, kdy začnou růst smržovky a kačenky české.

Houbařská sezóna by letos mohla být velmi dobrá
Radomír Němec, biolog

Zimní houby obvykle rostou na odumřelém dřevě, jsou barevně pestré a ideálním počasím pro jejich sběr jsou teploty kolem nuly. Jinak totiž hrozí, že si je houbař přinese domů zmrzlé.

Většina houbařů zná hlívy i Jidášovo ucho. Výtečná houbová polévka nebo bramboračka je ale také z penízovky sametonohé. Rostou v hustých trsech, takže košíky jsou při jejich sběru opravdu nutné. Sbírají se ale jen jejich kloboučky, nožky neboli třeně jsou totiž příliš tuhé.

Inspirace z Francie

Nováčky v české kuchyni z říše hub, kteří teprve čekají na to, až je objeví kuchaři a gurmáni, jsou ohnivec šarlatový a rakouský. V zahraničních atlasech hub jsou tyto houby uváděny jako jedlé. Čeští autoři atlasů hub jsou ale opatrnější a většina z nich je k jídlu nedoporučuje.

„Na druhé straně je kuchaři ve Francii užívají vždy v malém množství k dozdobení jídel, především salátů. Sám jsem to testoval a ohnivce všem vřele doporučuji,“ doplnil biolog.

Houbařům se podle něj může stát, že houby naleznou úplně zkamenělé mrazem. V žádném případě to ale neznamená, že jsou zničené a nepoživatelné. Stačí si jen místo zapamatovat a vrátit se na něj za několik dní, až se budou denní teploty pohybovat mírně nad nulou. „Odměnou pro houbaře za toto čekání bude procházka na čerstvém vzduchu navíc. Při oblevě houba rozmrzne a na slunci rychle roste dál. Nález bude o to cennější,“ dodal Němec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám