Hlavní obsah

Autorské poplatky nebudou skokově růst, rozhodla Sněmovna

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Autorské poplatky zřejmě nebudou skokově růst. Poslanci v pátek kývli na pozměňovací návrh, který stanoví hranici růstu. Platby by se měly zvyšovat pouze o inflaci, vyšší zdražení by muselo odsouhlasit ministerstvo kultury.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) o novele autorského zákonaVideo: Barbora Zpěváčková, Novinky

 
Článek

K novele se sešlo velké množství pozměňovacích návrhů a procedura tak byla poměrně složitá. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura požádal před hlasováním autory pozměňovacích návrhů, aby je ve stručnosti představili, neboť jde o složitou matérii a není snadné se v ní orientovat.

„Jde o velké peníze,“ připomněl kolegům místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). Dodal, že autorské svazy se u poslanců snažily lobbovat za výrazné zvýšení autorských poplatků.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Pro novelu autorského zákona zvedlo ruku 101 poslanců.

„Já vás prosím, i přes obrovské lobbistické tlaky, které k tomuto zákonu byly, abyste jim nepodlehli, abyste zachránili český venkov, abyste nedovolili, aby čeští živnostníci po mnoha věcech, které se na ně valí, byli ještě týráni autorskými svazy,” apeloval na kolegy.

Není možné, aby docházelo ke skokovému navyšování
Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr kultury

Poslanci nakonec kývli na návrh Radka Vondráčka (ANO), aby se poplatky zvyšovaly maximálně o inflaci. Sněmovna chce rovněž na návrh Gazdíka uzákonit, že pro již navržený razantní růst autorských poplatků nad trojnásobek inflace v uplynulých třech letech, které autorské svazy oznámily loni, by musely získat souhlas antimonopolního úřadu.

Novelu jako celek podpořilo 101 poslanců, proti jich bylo devět. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

„Není možné, aby docházelo ke skokovému navyšování,“ míní ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Dodal, že si neumí představit, že by schválil větší navýšení než o inflaci.

Navýšení některých sazeb pro rok 2017 ohlásil v létě Ochranný svaz autorský – OSA. Proti tomu se v minulých měsících demonstrovalo v ulicích i ve Sněmovně, bouřily se také obce.

Desítky lidí demonstrovaly v Praze proti OSAVideo: Novinky

Norma z pera ministerstva kultury nyní poputuje do Senátu, poté ji dostane k podpisu prezident.

Anketa

Měly by mít ochranné autorské svazy ve věci poplatků volné ruce?
Ano
1,5 %
Ne
98,5 %
Celkem hlasovalo 811 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám