Hlavní obsah

Česko dusí prach, ve většině krajů je vyhlášena smogová situace

Aktualizováno

Ve většině krajů byla v pátek vyhlášena smogová situace kvůli vysoké koncentraci prachu v ovzduší. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, respektive na Třinecku, kde je nutná regulace. To znamená, že podniky musí omezit výrobu a dodržovat další opatření. Regulace byla v průběhu pátku vyhlášena rovněž v Královéhradeckém a pardubickém kraji.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Smogová situace v Moravskoslezském kraji. Na snímku pohled na Třinecké železárny.

Článek

Limit, který pro průměrnou denní koncentraci polétavého prachu PM10 činí 50 mikrogramů na metr krychlový, v pátek ráno hodnoty ze všech 14 měřicích stanic v kraji překračovaly více než dvojnásobně. Nejhorší situace byla v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde stanice vykázala hodnotu 201 mikrogram na metr krychlový, tedy čtyřnásobek povoleného limitu.

Velmi špatná situace panuje i v Olomouckém kraji. Na všech stanicích kromě Jesenicka nyní překračují koncentrace polétavého prachu dvojnásobně hodnoty. Nejhorší situace je nyní v olomoucké části Hejčín, kde jsou aktuální hodnoty překročeny až čtyřnásobně.

Smogová situace
Plzeňský kraj
Královéhradecký kraj (regulace)
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj (regulace)
Ústecký kraj
Zlínský kraj
Brno
Praha
Středočeský kraj
Pardubický kraj (regulace)

Podle aktuálních hodinových dat je špatná situace také na Ústecku a Teplicku. Vyšší koncentrace jsou i v Lomu na Mostecku. Hodinové koncentrace prachu v Ústí nad Labem dosahují 170 mikrogramů.

Nejezděte auty, buďte doma

Kvůli prachu je vyhlášena smogová situace také v Praze, podle meteorologů bude možná vyhlášena i takzvaná regulace, kdy musí například podniky omezit výrobu. Magistrát vyzval řidiče, aby nevyjížděli, pokud to není nutné, a dali přednost hromadné dopravě. Již od čtvrtka je smogové situace rovněž ve Středočeském kraji. [celá zpráva]

Smogová situace se vyhlašuje ve chvíli, kdy hodnota dvanáctihodinové průměrné koncentrace polétavého prachu překročí 100 mikrogramů na metr krychlový a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá pro dalších 24 hodin.

Regulace je dalším stupněm opatření, vyhlašuje se v okamžiku, kdy dvanáctihodinový průměr koncentrací částic PM10 u poloviny stanic překročí hodnotu 150 mikrogramů a ve čtyřiadvacetihodinovém výhledu se nepředpokládá jeho pokles.

Při smogové situaci se doporučuje, aby lidé více využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. Lidé by se pak měli vyvarovat při pobytu venku větší fyzické zátěže, což platí hlavně pro nemocné, starší lidi nebo děti.

Anketa

Jak se vyrovnáváte se smogovou situací?
Nevycházím
14,8 %
Jedu MHD/vlakem
9,9 %
Nijak zvláštně
75,3 %
Celkem hlasovalo 881 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám