Hlavní obsah

Tuhé mrazy vydrží do konce týdne, v příštím se teploty dostanou i k nule

Novinky, jas

Velmi chladné počasí s teplotami klesajícími v noci pod -15 stupňů Celsia vydrží do konce týdne. Převládat bude inverzní charakter počasí s nízkou oblačností, která by se však měla v průběhu dne rozpouštět a i v nížinách bychom se mohli dočkat polojasné oblohy. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Zsolt Czegledi, ČTK/AP

V nížinách bude ráno převládat nízká oblačnost, která se bude v průběhu dne rozpouštět (ilustrační foto)

Článek

Mrazivé počasí dokumentují i čtvrteční ranní minima, kdy na šumavské Jezerní slati klesla teplota na -27,9 stupňů Celsia. Jizerka v Jizerských horách hlásila -26 stupňů a z měst bylo patrně nejchladněji v Přibyslavi -20 stupňů.

V pátek bude pokračovat inverzní charakter počasí. Zpočátku bude opět převažovat nízká oblačnost s ranními minimy mezi -14 až -18 stupni v místech, kde se vyjasní, pod zataženou oblohou kolem -10 stupňů. Odpoledne se při vyjasnění dostanou maxima na -6 až -2 stupně. V místech, kde se udrží nízká oblačnost, půjde o teploty mezi -10 až -7 stupni.

Velmi podobně bude i v sobotu. Ranní minima budou při zmenšené oblačnosti opět klesat na -14 až -18 stupňů, pod zataženou oblohou bude kolem -10 stupňů. Přes den se při rozpuštění oblačnosti budou teploty pohybovat mezi -6 a -2 stupni.

V neděli bude opět převažovat nízká oblačnost, která se v průběhu dne protrhá až na polojasno. Ranní minima klesnou na -10 až -14 stupňů, přes den bude rtuť kolísat mezi -6 a -2 stupni. V místech, kde se udrží nízká oblačnost i přes den, to bude kolem -8 stupňů. Ráno se mohou objevovat i mrznoucí mlhy.

Mrazy budou pokračovat ještě v pondělí. Ranní minima klesnou na -9 až -13 stupňů, při vyjasnění až na -15. Přes den se dočkáme teplot mezi -6 a -2 stupni. Tam, kde se oblačnost nerozpustí, budou odpolední maxima mezi -8 až -6 stupni.

Od úterý by se měly teploty zvolna zvedat. Měli bychom se dočkat počasí s velkou oblačností s občasným sněžením či přeháňkami. Ráno budou teploty klesat na -4 až -8 stupňů, přes den by se mělo jednat o hodnoty od 0 do -4 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám