Hlavní obsah

Starosta odsouzený za projednávání přestupků u piva dál vede obec

Právo, Patrik Biskup

Po svém loňském odsouzení za zneužití pravomoci chtěl Josef Johánek (nezávislý) se starostováním v Mnichově na Domažlicku seknout. Podpora zdejších zastupitelů, ale i starostů z jiných měst a obcí jeho rozhodnutí změnila. Dál zůstává v čele radnice, kde chce vydržet až do komunálních voleb za dva roky.

Foto: Patrik Biskup

Starosta Mnichova na Domažlicku Josef Johánek u soudu

Článek

Nic mu v tom nebrání, neboť zákon trestní bezúhonnost u této funkce nevyžaduje. „Je to o důvěře občanů. Výjimkou je pouze odsouzení k nepodmíněnému trestu. V tomto případě zastupitelé musí starostovi odebrat mandát, a pokud tak neučiní, udělá to krajský úřad,“ vysvětlil ředitel legislativní a právní sekce Svazu měst a obcí Zdeněk Mandík.

Sedmašedesátiletý Johánek, který obec s necelými třemi stovkami obyvatel vede od začátku osmdesátých let, na sebe upozornil svérázným řešením přestupků. Místo aby delikty nechal projednat přestupkovou komisí v pověřeném městě, za což by obec musela platit poplatky, většině hříšníků domlouval a snažil se je napravit v hospodě u piva. Za zneužití pravomoci úřední osoby ho loni Krajský soud v Plzni potrestal pokutou 20 tisíc korun. [celá zpráva]

Za posledních šest měsíců jsme platili za vyřízení této agendy městu Poběžovice 34 tisíc korun. Za to bychom třeba opravili chodník
Josef Johánek, starosta Mnichova na Domažlicku<br/>

Po rozsudku ho však podpořili zastupitelé i starostové z jiných měst. Johánek přiznal, že tak obrovskou podporu po svém odsouzení nečekal. „Proto jsem přehodnotil své původní rozhodnutí s funkcí seknout. Nalilo mi to znovu krev do žil. Už mám rozdělány nové projekty v obci, které chci realizovat,“ řekl v úterý Právu dobře naladěný starosta. Veřejné podpory se mu dostalo kromě jiných i od krajského výboru politického hnutí Starostů a nezávislých (STAN).

„Řešení sporů dohodou obou stran sporu za účasti starosty je velmi dobré v tom, že vytváří v obci neformální zvyklost, která pak omezuje počet případů řešených jinak ve správním řízení. Pro žádnou obec není dobré, vznikne-li v ní atmosféra vzájemného osočování a stálého podávání podnětů k přestupkovým řízením. Tomu se snažil pan starosta zabránit a dosáhnout klidu v obci,“ píše se v prohlášení podepsaném náměstkem hejtmana Pavlem Čížkem.

Soudce měl pochopení

Soudce Pravoslav Polák loni při rozhodování o vině Johánka upozornil, že přestupky lidí mají být řádně projednány. „To, že si někdo osobuje, která věc bude projednána, kde bude rozhodováno o vině a nevině, byť pouze ve formě správního trestání, je nepřípustné. Všichni občané mají ústavou zaručena rovná práva, mají tedy i právo, aby přestupky, z nichž jsou podezřelí nebo naopak v nichž vystupují jako poškozené osoby, byly řádně projednány,“ zdůraznil při odůvodnění rozsudku loni v květnu předseda senátu Pravoslav Polák.

Vzápětí ale dodal, že z lidského pohledu byl záměr starosty pochopitelný a do určité míry i chvályhodný. „I cesta do pekel je někdy dlážděna řadou dobrých předsevzetí a skutků,“ podotkl k tomu Polák.

Po odsuzujícím verdiktu odcházel Johánek z jednací síně skálopevně přesvědčený o tom, že jako starosta končí. „Chtěl jsem jen to nejlepší pro obec – a nakonec dostanu nálepku zločince. Zákon, který upravuje projednávání přestupků, je nastaven špatně, protože neúměrně finančně zatěžuje rozpočet obce,“ prohlásil tehdy Johánek.

Z chyby se Johánek podle svých slov poučil a všechny přestupové spisy už nyní neprodleně posílá tam, kam má. „Za posledních šest měsíců jsme platili za vyřízení této agendy městu Poběžovice 34 tisíc korun. Za to bychom třeba opravili chodník. Nedá se svítit, musí to tak být,“ uzavřel Johánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám