Hlavní obsah

Silničáři pod palbou kritiky. Existuje však seznam ulic, kde se sníh neodklízí

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Jakmile začne sněžit, vyráží armáda pracovníků pražské technické správy komunikací (TSK) do ulic a intenzivně odklízí sníh, sype chodníky. Jenže ne všechny komunikace jsou uklizené, což občany vybízí ke každoroční kritice. Málokdo ale tuší, že existuje seznam ulic, které se neuklízí nikdy.

Silničáři jsou pod palbou kritiky kvůli neuklizeným silnicím a chodníkům. Video: Novinky

 
Článek

„Zimní údržbu komunikací, které jsou ve správě TSK, zajišťujeme, ale ne v plném rozsahu spravovaných komunikací. Máme rozděleny komunikace na motoristické a nemotoristické, to jsou chodníky a tam z celkového počtu 1400 hektarů máme ve správě 800 hektarů. Těch 600 mají ostatní správci, což mohou být soukromníci nebo městské části,“ vysvětlila tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

U komunikací 1. pořadí nastupují pracovníci každý den ráno od šesti hodin zhruba do dvou hodin odpoledne. Pokud intenzivně sněží, tak do 17 hodin. Není tam noční služba. U komunikací 2. pořadí nastupuje směna až ve chvíli, kdy jsou odklizeny komunikace 1. pořadí a jsou odstraněny následky zimy. „My zmírňujeme následky zimy. Nemůže nikdo očekávat, že pokud celou noc intenzivně sněží, že bude v šest ráno odklizeno,“ řekla Lišková.

„Zbylé komunikace, které se neudržují, jsou ty, které mají v dané lokalitě menší dopravní význam,“ potvrzuje pro Novinky mluvčí Magistrátu hl. města Prahy Vítek Hofman.

Na webu STK je k dispozici plán zimní údržby, kde lidé najdou nemotoristické komunikace, které se v zimě neudržují. Na motoristické komunikace 1. pořadí má TSK k dispozici 70 velkých sypačů, na další komunikace menší mechanismy. Na chodnících pracuje zhruba 860 pracovníků, kteří ve směnách odklízí sníh nejen ručně, ale i za pomocí menších mechanismů, odmetačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám