Hlavní obsah

Veterináři potvrdili další ohnisko ptačí chřipky

• Aktualizováno

Veterinární vyšetření v pátek potvrdilo šesté ohnisko ptačí chřipky v České republice. Odhaleno bylo v drobnochovu v Chotčinách na Táborsku. Utraceno bude asi 50 ptáků. Veterináři rovněž potvrdili, že na ptačí chřipku uhynula i labuť v Olomouci. V obou případech se potvrdil virus H5N8. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na Táborsku jde o malé hospodářství, kde se chovatel stará o slepice, husy, kachny a holuby.

Ptačí chřipka se v Česku objevila znovu po téměř deseti letech, potvrzena byla na začátku letošního ledna. V okolí pěti ohnisek, která jsou hlavně na jižní Moravě, veterináři utratili přes 10 tisíc kusů drůbeže. Stalo se tak kvůli několika mrtvým ptákům, u kterých byl potvrzen virus chřipky typu H5N8.

Nákaza je i v mnoha dalších evropských zemích.

Vedle jižní Moravy potvrdili veterináři nákazu drůbeže v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Bylo tam utraceno 1025 ptáků, z toho devět pštrosů, zbytek byly husy, slepice, kachny, papoušci a nejspíš i pávi.

Nákaza i u českých hranic v Polsku

Na jižní Moravě se ptačí chřipka objevila v Moravském Krumlově a ve dvou ohniscích v Ivančicích. Veterináři nařídili v ochranném pásmu utratit veškerou chovanou drůbež a ptactvo. S likvidací začali minulý pátek.

BEZ KOMENTÁŘE: Likvidace drůbežeVideo: miv, Právo

Ve čtvrtek byla vyhlášena ochranná a dozorová zóna i na Náchodsku, a to kvůli nálezu choroby v polské obci Kudowa Zdrój poblíž české hranice.

Lidé mohou žádat odškodné 

Chovatelé mohou dostat od státu náhradu za vybité kusy, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže. [celá zpráva]

Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků a komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumiliónová pokuta. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prokázaná ohniska ptačí chřipky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám